xcounter
#

США таки планують передати ВМСУ патрульні катери Mark VI, і це будуть нові замість вживаних

4889
Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне
Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне

Який набір озброєння отримають ці катери, лишається невідомим

Американська кораблебудівна компанія SAFE Boats 24 січня 2022 року виклала у відкритий доступ відео, що показує перший із 8 патрульних катерів проекту Mark VI, призначених саме для Військово-Морських Сил України.

Катер якраз вантажили на баржу, аби доправити на інше підприємство та поставити там бортове озброєння. Це в свою чергу означає, що США таки не відмовились від свого плану передати раніше законтрактовані Mark VI для ВМСУ. Про це йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: Чим особливі вертольоти Sea King, які уже отримали ЗСУ від Великої Британії
Завантаження на баржу першого катера Mark VI для ВМС України, січень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Контракт на будівництво перших двох Mark VI для України компанія SAFE Boats отримала у січні 2021 року, на будівництво ще шести катерів цього типу – у вересні 2021 року, загальна сума замовлення складала до 100 мільйонів доларів.

Очевидно, передача Mark VI для українського флоту готується в прихованому режимі, без деталізації по кінцевим строкам. Зокрема, в самій SAFE Boats говорять, що відео із першим Mark VI для ВМСУ насправді було відзнято ще на початку січня цього року, і більше деталей розкривати не стали. Зокрема – на якому підприємстві на катер поставлять озброєння, і на якій стадії готовності знаходяться інші сім законтрактованих катерів.

Окремою інтригою лишається, яке ж саме озброєння отримають Mark VI для ВМСУ. За довоєнними планами передбачалось, що на такі катери буде встановлено "американські ракети малого радіусу дії", ймовірно мова була саме про BGM-176B Griffin.

Патрульні катери Mark VI ВМС США під час стоянки на одній із баз, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, автори Naval News вказували, що під час своїх тренувань на Mark VI бійці Корпусу морської піхоти США відпрацьовували варіант із установкою ПТРК та запуском безпілотників із таких катерів, що формально досі лишаються в строю ВМС США, хоч і статус цих кораблів досі "підвішений".

Наголос саме на нових катерах для ВМСУ тут важливий, бо Naval News в своїй публікаціях припускало, що Україна отримає все ж вживані Mark VI, які будуть виведені зі складу флоту США

Mark VI, фото ілюстративне
Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США