xcounter
#

Західне ЗМІ розповіло про долю катерів Mark VI, які ще в 2021 році планували віддати ВМС України

20768
Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне
Патрульний катер типу Mark VI, фото ілюстративне

Який тип патрульних катерів уже могли отримати Сили оборони України для охорони водних рубежів

Портал Naval News вирішив розпитати у представників ВМС США, якою ж є зараз доля 12 патрульних катерів типу Mark VI, які начебто вже не підходять американським військовим для повномасштабної війни у морі.

Майже весь 2021 рік ВМС США провели в роздумах, так списувати чи ні ці бойові кораблі. А за планами станом на кінець грудня 2021 року передбачалось, що ВМС України мають уже в 2022 році отримати перші Mark VI в рамках військової допомоги від США.

Читайте також: Обіцяні США "вбивці дронів" Vampire з ракетами APKWS виявились не настільки близьким до ЗСУ як хотілось

Чи були "поставлені на паузу" такі плани після повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року – досі лишається невідомим. Власне тому журналісти Naval News і повернулись до цієї теми, та отримали лаконічну відповідь від представників ВМС США – "на 2023 рік фінансування на утримання Mark VI не передбачене".

Патрульний катер типу Mark VI на стоянці поряд з "прибережним бойовим кораблем" (LCS) типу Independence, фото ілюстративне

Втім, ця відповідь аж ніяк не означається, що американські військові готуються свої Mark VI або утилізувати, або передати союзникам. Тут може бути ще й третій варіант – весь минулий рік бійці Корпусу морської піхоти США проводили випробування та тренування на чотирьох катерах типу Mark VI, зокрема тренувались запускати із таких кораблів безпілотники та проводити стрільби із ПТРК в умовах відкритого моря.

Тим більш, що за своїми характеристиками Mark VI може брати на борт до 10 осіб десанту, окрім 8 осіб екіпажу. А за своїми габаритами Mark VI вписуються в док-камери усіх наявних в розпорядженні КМП США універсальних десантних кораблів.

Американські морпіхи відпрацьовують запуск БПЛА із патрульного катеру Mark VI, фото ілюстративне

На думку журналістів Naval News, США уже точно передали Силам оборони України "деяку кількість" 40-футових патрульних катерів під індексом PB40, котрі також можуть мати позначення Defiant. Такі катери мають довжину корпусу в 12 метрів (тобто власне 40 футів). Водометний рушій дозволяє розвивати швидкість до 40 вузлів на годину. Ймовірний набір озброєння саме у варіанті для ВМС України – два кулемети M2 Browning калібру 12,7 мм, один кулемет М240 калібру 7,62 мм та один автоматичний гранатомет Mk.19.

В свою чергу, ВМС США у 2022 році отримали 28 катерів PB40, із яких у стрій введено 12 одиниць. На 2023 рік запланована поставка ще 10 катерів цього типу. Свої PB40 американські військові планують використовувати для операцій в прибережній зоні.

Набір озброєння переданих для Сил оборони України патрульних катерів Defiant, інфографіка від Naval News
Читайте також: У США шляхи чим відбивати атаку крилатих ракет розійшлись: морпіхи ставлять Iron Dome на колеса, армія обрала AIM-9X