xcounter
#

У США шляхи чим відбивати атаку крилатих ракет розійшлись: морпіхи ставлять Iron Dome на колеса, армія обрала AIM-9X

23404
Стаціонарна пускова Iron Dome (всі фото DoD US)
Стаціонарна пускова Iron Dome (всі фото DoD US)

Відбивати масовану атаку крилатих ракет стало у Корпусі морської піхоти США планують комплексом MRIC з ракетами Tamir

Корпус морської піхоти США затвердив програму створення нового зенітного ракетного комплексу на основі ізраїльського Iron Dome. Це рішення було прийнято після серії з трьох випробувань і програма під назвою Medium-Range Intercept Capability (MRIC) отримала дорожню карту та фінансування. Це рішення було прийнято фактично після дворічної паузи й тригером для цього стало вторгнення РФ в Україну та масове використання крилатих ракет.

"Зростання стурбованості з приводу загрози крилатих ракет спонукало військове керівництво США шукати інноваційні способи швидкого розгортання нових систем протиповітряної оборони", зазначає видання Breaking Defense.

Читайте також: У Білорусі пройдуть спільні з РФ льотні навчання - чому це може бути важливим маркером підготовки до вторгнення

За оприлюдненою інформацією протягом наступного американського фінансового року, тобто до 1 жовтня 2023 року має бути завершене прототипування середнього рівня, а створення першого зразка очікується на рівні 2025 року.

Сама ідея MRIC полягає у тому, щоб перетворити стаціонарний Iron Dome у мобільний ЗРК з інтегруванням її з наявними у морській піхоті засобами. Також зазначається, що буде замінений радар, замість штатної РЛС EL/M-2084 буде використана AN/TPS-80 G/ATOR, тобто від самого Iron Dome можливо залишиться лише ракета Tamir з її системою бойового керування.

AN/TPS-80 G/ATOR
AN/TPS-80 G/ATOR

Також вкрай важливою для американських морпіхів є те, щоб цей комплекс мав максимальну оперативну мобільність: міг висаджуватись на берег зі штатних десантних кораблів на повітряній подушці LCAC та був авіатранспортабельним.

Але цікаве те, що у питанні створення такого ЗРК шляхи Корпусу морської піхоти та сухопутних сил США розійшлись. Попри те, що остання закупила дві батареї Iron Dome, ставку армійці зробили на проект Indirect Fire Protection Capability Increment 2 (IFPC Inc 2), який передбачає використання ракет AIM-9X Sidewinder з універсальної пускової Enduring Shield, яка також може здійснювати пуск AGM-114 Hellfire для знищення повітряних цілей.

Водночас вибір американських морпіхів цілком зрозумілий. Ракети Tamir вкрай універсальний засіб, який може перехоплювати не тільки крилаті ракети, літаки чи дрони, а розроблявся взагалі для протидії некерованим реактивним снарядам, які успішно знищуює з доведеною ефективністю на рівні 85-90%.

До речі певної уніфікації все ж таки у збройних силах США цілком можуть досягти. Справа в тому, що Enduring Shield цілком може використовувати й Tamir. Відповідні випробування були проведені ще шість років тому.

Читайте також: Німеччина відправила до України APKWS: одразу два десятки вкрай цікавих засобів утилізації ворога, які анонсували ще у серпні