xcounter
#

Німеччина відправила до України APKWS: одразу два десятки вкрай цікавих засобів утилізації ворога, які анонсували ще у серпні

60610
Пускова APKWS
Пускова APKWS

APKWS перед передачею спеціально пройшли тести для боротьби з ворожими БПЛА, але цілком можуть палити ДОТи та бронетехніку противника

Міноборони Німеччини офіційно повідомило, що на останньому тижні передала до України черговий пакет військової допомоги, в якому є вкрай важливий і доволі очікуване поповнення - APKWS.

Нагадаємо, що під цією абревіатурою криється високоточне озброєння, яке створене шляхом додавання до 70-мм НУРСа Hydra 70 спеціального блоку з напівактивним лазерним наведенням. Ці ракети спершу призначались для авіації, але можуть бути встановлені на легкий колісний транспорт, як і у випадку для ЗСУ - на звичайні пікапи, на яких також розташована прицільна станція.

Читайте також: AMX-10RC: про специфіку цього колісного танка, який взагалі розвідувальна машина та його місце на полі бою

У самому переліку від німецького оборонного відомства ця позиція зазначена під назвою Raketenwerfer 70mm auf Pick-up trucks mit Raketen, та містить позначку 20 одиниць, тобто рівно стільки, скільки було анонсовано урядом країни у серпні вже минулого року. І час, який пройшов від анонсування до передачі знадобився саме на виготовлення цих машин і, вочевидь, навчання українських операторів.

Більше того, за цей час машини пройшли додаткові випробування у листопаді, під час яких відпрацьовувались питання знищення БПЛА, таких як "Орлан-10" та "Ланцет". При цьому APKWS продемонстрував 100% ефективність - для знищення п'яти цілей знадобилось лише п'ять ракет.

пакет допомоги від Німеччини січень 2023 року

Зазначимо, що окрім знищення повітряних цілей APKWS може знищувати й наземні об'єкти, і насправді під час розробки, це й було головним завданням. Під час випробувань вони продемонстрували високу ефективність знищення легкоброньованих об'єктів, зокрема БМП, які можливо уражати навіть під час руху, не говорячи вже про стаціонарні вогневі позиції, типу ДОТів.

За офіційними даними, дальність пуску APKWS з вертольотів складає до 5 км. У випадку пуску з землі буде трохи менше, можливо на рівні 3-4 км. При цьому підсвічування цілі можливо здійснювати й з БПЛА або з виносної станції передового навідника.

APKWS

Також у пакеті допомоги від Німеччини - додаткові два БРЕМа Bergepanzer 2, сім бронеавтомобілів Dingo, два трали M1070 Oshkosh, вантажні машини, легкий автотранспорт, обігрівачі, генератори, розвідувальні дрони та системи боротьби з БПЛА, карета швидкої допомоги та ковдри.

Читайте також: Російський аналог JDAM: звідки взявся, наскільки реальний та як у РФ тим самим розписались у безпорадності "Гефеста"