xcounter
#

Ракети APKWS проти "Орлан-10" та "Ланцет" пройшли додаткові випробування, їх результат вражає

18270
Наземна пускова для APKWS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Наземна пускова для APKWS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Поставка таких "дронобійок" для ЗСУ передбачена в пакетах допомоги США та Німеччини

Компанія BAE Systems завершила етап додаткових випробувань 70-мм керованих ракет APKWS класу "земля-повітря". Під час демонстрації в Південній Арізоні було випущено 5 ракет цього типу, які успішно збили усі повітряні цілі типу "безпілотник". Про це пише портал European Defense Review.

Зазначається, що такі ракети показали свою гнучкість у різних бойових ситуацій, та продемонстрували свою ефективність у знищенні БПЛА "2-го класу" - тобто дронів, що мають польотну масу до 25 кг, та швидкість польоту до 200 км/год.

Читайте також: Якщо Пентагон таки передаватиме ЗСУ високоточну систему GLSDB, можуть виникнути свої "нюанси"
Випробування APKWS, ілюстративна інфографіка від European Defense Review

Автори публікації підкреслюють, що керовані ракети APKWS під час основного етапу випробувань показали свою високу ефективність проти різного роду цілей – "м’які" об’єкти, легка бронетехніка, малорозмірні літальні апарати тощо.

Такі ракети можуть запускатись з різноманітних платформ – бойові літаки та вертольоти, автомобільне шасі та малорозмірні катери. В першу чергу APKWS розробляється як універсальна система для американського війська та союзників США.

Для України новина про успішність додаткових випробувань перспективної ракети APKWS має цілком конкретне значення. Бо елементи саме цієї системи США та Німеччина пообіцяли у деяких пакетах своєї допомоги для ЗСУ.

Як розповідав Defense Express, 21 серпня 2022 року Німеччина в черговому пакеті підтримки пообіцялв нам 20 "пікапів для запуску 70-мм керованих ракет", і тут читається ясний натяк саме на APKWS.

За декілька днів потому, 24 серпня 2022 року, Білий Дім оголосив про рекордний пакет допомоги для нашої армії в 3 мільярди доларів. У цьому пакеті були передбачені зокрема керовані ракети 70-мм з лазерним наведенням (тобто теж APKWS). Щоправда, це озброєння надавалось у межах Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative), відповідно – мала виготовлятись "з нуля" та пройти (очевидно) певний етап випробувань.

Система Vampire для застосування ракет APKWS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Коли саме ЗСУ зможуть отримати керовані ракети APKWS – поки складно передбачити. Але цілком можемо припустити, проти яких саме безпілотників наші воїни використовуватимуть таку зброю.

Під визначення "безпілотник 2-го класу" цілком підпадають рашистські "Орлан-10" та дрони-камікадзе "Ланцет" (а от Shahed-136 випадає). Тому, схоже, саме проти цих БПЛА бійці ЗСУ й використовуватимуть "дронобійку" APKWS. Якщо, звісно, Німеччина не забариться з поставкою обіцяних пікапів.

Читайте також: Проти ракет та дронів рашистів є ще один "самохідний" варіант, але він має "турецьку прописку"