xcounter
#

Армія США сформувала дві батареї для використання нового ЗРК Iron Dome

Армія США сформувала дві батареї для використання нового ЗРК Iron Dome
1591

Армія США оголосила про активацію двох нових батарей зенітної артилерії (так в США позначаються армійські системи ППО, в тому числі і ЗРК), призначені для використання ЗРК Iron Dome. Батареї, розташовані на базі Форт Блісс в Техасі, допоможуть захистити від нападу такі системи ПРО, як Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

У 2000 році ізраїльські військові помітили нову загрозу з боку регіональних терористичних груп. Ракети ближньої дії, кожна з невеликою вибуховою боєголовкою, контрабандним шляхом переправлялися таким групам, як ХАМАС і Народному фронту звільнення Палестини.

комплекс THAAD ЗРК Iron Dome
Iron Dome, швидше за все, відправиться до Південної Кореї, де він захистить комплекс THAAD від ракетних атак Північної Кореї

Випущені з сектора Газа, ці ракети неточні. Їх також важко виявити перед запуском, і вони запускаються у великих кількостях, що робить їх ефективною зброєю терору.

Читайте також: Армія США може закупити САУ CAESAR для свого контингенту в Європі

У відповідь уряд США заплатив ізраїльським оборонним підрядникам Rafael і Israel Aerospace Industries за розробку протиракетної системи ППО. Результатом став Iron Dome. Кожна батарея включає три-чотири стаціонарні пускові установки з 20-ма ракетами-перехоплювачами Tamir і багатоцільовий РЛС.

Iron Dome в США
За даними Raytheon, який співпрацює з Rafael для будівництва Iron Dome в США, кожна батарея може захистити площу 155 км²

Хоча систему називали програшною з економічної точки зору - кожна ракета Tamir коштує 20 000 доларів - як повідомляється, її ефективність становить 90 відсотків.

Армія повідомляє, що батарея протиракети THAAD, яка базується у Форт Бліссі, буде перетворена у дві батареї Iron Dome. За заявою служби, нові батареї "захистять критично важливі опорні пункти від ракет і множинних загроз з повітря".

Влітку 2016 року Пентагон ухвалив рішення відправити в Південну Корею систему THAAD. Там THAAD захистить наземні сили США від зростаючого арсеналу балістичних ракет Північної Кореї, включаючи ракети з ядерними боєголовками. Це рішення мінімізувало загрозу нападу на об'єкти армії США і бази ПС в Південній Кореї, включаючи авіабази Кунсан і Осан.

Південна Корея протиракетні комплекси THAAD
Південна Корея отримала протиракетні комплекси THAAD в березні 2017 року

Але у відповідь Північна Корея почала розгортання ракетно-артилерійських систем великого калібру. Реактивна система залпового вогню КН-09 складається з восьми 300-міліметрових пускових труб на броньованому шасі машини.

Важливо відзначити, що ракета KN-09 досягає висоти всього 50 км. Це занадто низько, щоб система THAAD могла її виявити і збити. Північна Корея буде використовувати такі ракети, як KN-09, для знищення наземних систем THAAD. Після цього, вони зможуть запускати більші балістичні ракети, щоб безперешкодно летіти до своїх цілей.

KN-09 реактивна система залпового вогню
Повідомляється, що KN-09 може запустити ракету на відстань до 190 км

Звичайно, це ще не все. Що може покласти край загрозі KN-09? ЗРК Iron Dome, каже видавництво Popular Mechnics. Система була розроблена, щоб збивати артилерійські снаряди і ракети, випущені на відстані від 3 до 69 км. Тому розумно припустити, що у неї є шанс протидіяти північнокорейським ракетам великої дальності. Питання в тому, наскільки він ефективний проти КН-09, у якого велика дальність дії, і відповідно, інша балістична траєкторія.

Армія заявляє, що її батареї Iron Dome будуть розгорнуті до кінця 2021 року. Якщо, і коли це станеться, не дивуйтеся, якщо одна з батарей буде негайно відправлена в Південну Корею. Північна Корея, напевно, вже працює над тим, щоб їй протистояти.

Читайте також: Протиракетна оборона США збила балістичну ракету біля Гаваїв: випробування SM-3 Block IIA пройшли успішно (відео)