xcounter
#

Протиракетна оборона США збила балістичну ракету біля Гаваїв: випробування SM-3 Block IIA пройшли успішно (відео)

Протиракета SM-3
Протиракета SM-3
1434

США провело перше випробування оновленої ракети SM-3 Block IIA із космічним кінетичним перехоплювачем від Raytheon

Агенція протиракетної оборони США сповістило про успішне перехоплення балістичної ракети під час випробувань нової ракети SM-3 Block IIA. Стрільби пройшли у рамках місії Flight Test Aegis Weapon System-44 (FTM-44) 16 листопада о 19:50 за гавайським часовим поясом (GMT-10).

Під час випробувань балістична ракета-мішень була випущена з випробувального полігону ПРО на атолі Кваджалейн на Маршаллових Островах у Тихому океані. Вона була направлена у район на північний схід від Гаваїв на відстань близько 6500 км. Перехоплення здійснив есмінець USS John Finn (DDG-113) класу Arleigh Burke з системою Aegis та протиракетами SM-3 Block IIA.

Читайте також: Американські ВПС охоронятимуть свої F-22 "Раптор" за допомогою "роботів-собак"

"Есмінець використовував можливості віддаленої взаємодії через мережу Command and Control Battle Management Communications (C2BMC) в рамках сценарію захисту Гаваїв. Отримавши дані супроводу від системи C2BMC, есмінець зробив пуск керованої ракети SM-3 Block IIA, що знищила ціль", - йдеться у повідомленні агенції ПРО США.

USS John Finn (DDG-113)
Есмінець USS John Finn (DDG-113)

Ракета SM-3 Block IIA відрізняється від попередників збільшеними розмірами та маневровістю, а також новою чутливою інфрачервоною системою наведення.

Знищення балістичної ракети у космічному просторі здійснив кінетичний перехоплювач від Raytheon. Для розуміння складності цього завдання, необхідно зазначити, що сумарна зустрічна швидкість перехоплювача та цілі може становити близько 15 км/с або 54 000 км/год. Зіткнення на такій швидкості призводить до повного руйнування балістичної ракети та її боєголовки.

Raytheon про
Приблизний вигляд перехоплювача, який має "врізатись" у ціль

Окрім того, як у своєму зверненні компанія Raytheon підкреслює, що сенсори супутників, які відповідають за виявлення та наведення на ціль також виготовлені на її потужностях.

Зазначимо, що місія FTM-44 спочатку була запланована на травень 2020 року, проте із пандемічних причин була перенесена на листопад.

Читайте також: Литва закупила UH-60M Black Hawk: у скільки обійшлись і чи потягне такий цінник Україна