xcounter
#

Литва закупила UH-60M Black Hawk: у скільки обійшлись і чи потягне такий цінник Україна

UH-60 Black Hawk - один з наймасовіших вертольотів у світі
UH-60 Black Hawk - один з наймасовіших вертольотів у світі
2498

Вертольоти UH-60M Black Hawk невдовзі замінять Ми-8 в армії Литви

Литва закупила для своїх збройних сил вертольоти UH-60M Black Hawk, які мають замінити застарілі Ми-8. Контракт з Lockheed Martin загальною вартістю 213 млн доларів передбачає постачання чотирьох вертольотів, повідомляє Defensenews.

У вартість контракту також включено закупівля додаткового оснащення, запасних частин, послуг з ремонту, матеріально-технічної підтримки, а також навчання екіпажів та наземних служб. При цьому уряд США, у рамках підтримки, виділив близько 30 млн доларів у якості фінансової допомоги Литви у межах цього контракту. Оплата за контрактом буде здійснюватись частинами протягом 5 років.

Читайте також: Контракт на САУ Dana, заміна радянським УАЗ та БМ "Булат" і Т-84 без виїзного ремонту: події тижня від Defense Express
UH-60 Black Hawk
У армії США UH-60 Black Hawk - основний багатоцільовий вертоліт

Таким чином, вартість одного вертольоту UH-60M складає 53,2 млн доларів, без урахування підтримки з боку США, або 45,7 млн доларів з урахуванням "знижки".

Постачання вертольотів розпочнеться у 2024 році, а угода передбачає розширення замовлення ще на дві машини. Саме з цього року має початися й утилізація Ми-8, які вже вичерпали свій ресурс. Загалом у збройних силах Литви знаходяться три радянські вертольоти.

Ми-8 ЗСУ
Ми-8 - основний багатоцільовий вертоліт багатьох пострадянських країн, включно з Україною

Додамо, що UH-60 Black Hawk один з наймасовіших у світі двомоторних багатоцільових вертольотів, який стоїть на озброєнні трьох десятків країн по всьому світу. Він забезпечує перевезення до 11 осіб, або до 5 тонн вантажів (1,2 тонни у середині, 4 тонни - на підвісці). Крейсерська швидкість - 280 км/год, максимальна дальність польоту із додатковими баками - 2,2 тисячі км.

UH-60 Black Hawk
Всього випущено понад 4 тисяч UH-60 Black Hawk

UH-60M, який з’явився у 2006 році, відрізняється великим ступенем цифровізації, включно із "скляною кабіною" та цифровим керування бортовими системами, а також новими двигунами General Electric T700-GE-701C по 1890 кінських сил на кожному. У якості озброєння можуть встановлюватись різноманітне стрілецьке і ракетне озброєння, включно із високоточними AGM-114 Hellfire у кількості до 16 одиниць.

MH-60R Seahawk
MH-60R Seahawk - морьска версія UH-60. Загалом для UH-60 озброєння це опція, а не стандартне оснащення

Зазначимо, що над Збройними Силами України також "нависає" необхідність оновлення багатоцільових вертольотів, парк яких налічує, приблизно, 60 Ми-8 у різних модифікаціях.

Наразі питання підтримання цих машин у Міноборони вирішується модернізацією до рівня Мі-8МСБ від "Мотор Січ". Оновлена машина отримує, зокрема, нові двигуни ТВ3-117ВМА-СБМ1В серії 4Е, часткову заміну елементів фюзеляжу, систему захисту від ПЗРК "Адрос". Станом на 2018 рік повідомлялось про виготовлення вже 23 Мі-8МСБ.

Окрім того, зараз проходять роботи над встановленням на Мі-8МСБ "скляної кабіни", яка у рази спрощує керування машиною, навігацію та дозволяє пілотам сконцентруватися на найбільш важливій інформації.

Проте, якщо у Міноборони будуть розглядати заміну бодай половини наявних Ми-8 на UH-60M, то, судячи з контракту між США та Литвою, вартість 30 нових вертольотів складе майже 1,6 млрд доларів. Водночас на 2021 рік Міноборони на всі закупівлі, ремонти та модернізації військової техніки заплановано виділити, приблизно, 810 млн доларів.

Тобто навіть за гіпотетичних умов відмови від всієї нової та модернізованої техніки, а також ремонту, який звісно призведе до остаточного виходу з ладу, ЗСУ можуть дозволити собі лише 15 американських вертольотів UH-60M.

Навіть можливі "льотні" умови, як то допомога з боку уряду США та оплата частинами, не дозволяють у рамках поточного бюджету розраховувати на масштабний контракт. Тому, питання оновлення армійської авіації може розглядатись тільки у ключі окремої державної масштабної програми.

UH-60
UH-60М, орієнтовна вартість - 53,2 млн доларів

Водночас навіть перерозподіл коштів з інших закупівель, наприклад, тих самих колісних САУ Dana M2 ніяким чином не допоможе. Зокрема, вартість 26 чеських САУ складає 40,3 млн доларів США, а один UH-60M коштує 53,2 млн доларів.

Читайте також: Термобарична зброя України: вогняна ефективність новітніх боєприпасів