xcounter
#

"Мотор Січ" у цьому році сертифікує "скляну кабіну" для гелікоптерів Мі-8МСБ (відео)

2289
"Скляна кабіна" гелікоптера Мі-8МСБ-В на виставці "Зброя та Безпека-2019"
"Скляна кабіна" гелікоптера Мі-8МСБ-В на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Сучасна "скляна кабіна" є спільним проектом запорозького приватного підприємства, що входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України" та київського "ПКФ "Сторк"

Про плани, щодо сертифікації вітчизняної розробки, повідомив Президент "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв під час відвідання змагань з гвинтокрильного спорту, що відбулися у Запоріжжі 26-27 червня цього року.

"Цього року сертифікуємо "скляну кабіну". Унікальну, я вважаю кабіну, тому що по ергономіці вона найкраща у світі. Це визнають усі льотчики, які сиділи в цій кабіні", - відзначив В'ячеслав Богуслаєв.

Читайте також: Міноборони та "Мотор Січ" активізували роботу над легким ударним вертольотом (відео)

За його словами, першим буде сертифікований вантажний гелікоптер Мі-8МСБ, а надалі нову авіоніку отримають менші машини типу Мі-2.

"Ми її сертифікуємо спочатку на великому гелікоптері (Мі-8МСБ). А потім… вона складається з двох частин. Потім, будь-яку ліву чи праву частину беремо й ставимо на гелікоптери. "Надія" (багатоцільовий гелікоптер МСБ-2 "Надія") у нас 5 гелікоптерів стоять чекають нову кабіну", - розповів Президент «Мотор Січ».

Мі-8МСБ
Нова панель кабіни пілотів гелікоптера Мі-8МСБ розробки АТ "Мотор-Січ" під час випробувань в Запоріжжі / Фото: Мотор-Січ

Нагадаємо, про розробку "скляної кабіни" вперше стало відомо на початку минулого року. У вересні 2019 року один з Мі-8МСБ "Мотор Січ", був оснащений такою кабіною й успішно пройшов технічне відпрацювання нових систем в цеху остаточного складання.

"Скляна кабіна" гелікоптера Мі-8МСБ-В розробки АТ "Мотор-Січ" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

У жовтні 2019 року на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2019" був представлений модернізований Мі-8МСБ-В, який, окрім іншого, також був обладнаний новітньою авіонікою.

На відміну від звичайної системи моніторингу з десятками різних лічильників та індикаторів в "скляній кабіні" всі аналогові прилади замінені на п'ять електронних дисплеїв. Подібна конфігурація у рази спрощує керування машиною, навігацію та дозволяє пілотам гелікоптеру сконцентруватися на найбільш важливої інформації.

Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В зі "скляною кабіною" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Варто також додати, що за останні роки "Мотор Січ" домоглася значних успіхів в розробці та модернізації гвинтокрилої техніки. Так, за словами В'ячеслава Богуслаєва запорозьке підприємство модернізувало та зібрало вже близько 80 оновлених машин.

Мі-2МСБ-1
Модернізований АТ "Мотор Січ" Мі-2МСБ-1 з композитними деталями ТОВ "Співдружність Авіа Буд" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

"Ми вже зробили понад 80 гелікоптерів, модернізували, отримали сертифікати - українські сертифікати, міжнародні сертифікати. Мі-8МСБ сертифікований в Європі, і ми його сьогодні робимо в декількох модифікаціях", - відзначив Президент "Мотор Січ".

Окрім оновленої авіоніки та більш потужних та економних двигунів, українські версії гелікоптерів Мі-8 та Мі-2 також почали оснащувати композитними деталями. Зокрема оновлені Мі-2МСБ вже зараз мають передню частину (кабіну та капот двигуна) та двері виготовлені з сучасних композитних матеріалів. Також йде процес налагодження виробництва композитних лопатей.

Читайте також: "Мотор Січ" планує у 2020 році сертифікувати гелікоптер МСБ-2 "Надія"