xcounter
#

Як найменша країна НАТО купувала для ЗСУ реактивні снаряди до БМ-21 "Град", і що з цього вийшло

6631
БМ-21 "Град" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
БМ-21 "Град" ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Іноді гарний результат може показати команда навіть лише з двох осіб, якщо докладатиме відповідну наполегливість

Видання The New York Times розповіло про те, як Люксембург намагався придбати для Збройних Сил України реактивні снаряди до систем "Град" та інші зразки радянського озброєння, критично необхідні нашому війську. Результат таких спроб вийшов явно кращим, аніж можна було очікувати, навіть якщо кількісні показники на перший погляд не вражають.

Наскільки малою країною є Люксембург, показують наступні цифри. При 645 тисяч осіб населення ця держава має військо лише на 1 тисячу "багнетів", в розпорядженні яких – лише менше 200 бронеавтомобілів HMMWV, до 10 сучасних бронемашин Dingo, та жодного зразка важкого озброєння. А на початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року, максимум резервів, які змогла виділити армія Люксембургу – 102 протитанкові комплекси NLAW та 20 тисяч набоїв до кулемету.

Читайте також: Як так вийшло, що Канада дала для ЗСУ лише чотири Leopard 2, хоча має 82 таких танки
Люксембург готує до відправки партію військової допомоги для України, березень 2022 року, фото з відкритих джерел

З однієї сторони, Люксембург був в числі країн-учасників НАТО, які регулярно порушували норматив бюджетних затрат на оборону, та виділяли на це менше 1% від ВВП, хоча треба не нижче 2%. Уряд Люксембургу також отримував справедливі закиди від своїх партнерів у Франції та Німеччині про те, що гуманітарна допомога в 25 мільйонів доларів – це занадто мало для воюючої України. Врешті, в Люксембургу вирішили згадати про часи Другої світової, коли Гітлер просто окупував їх країну та приєднав до складу нацистської Німеччини. Тому найменша держава в складі вирішила більш рішуче допомогти Україні зі зброєю.

Для початку, Люксембург знайшов одразу 94 мільйони доларів для придбання необхідного для ЗСУ. Але зміг виділити лише двох офіцерів, які взяли на себе роль "брокерів" по купівлі зброї для України.

Люксембург готує до відправки в Україну свої HMMWV, 21 листопада 2022 року, фото – twitter-профіль міністра оборони Люксембургу Франсуа Бауша

Щоб знайти бодай щось, ці два офіцери Люксембургу використовували всі можливі засоби – офіційні канали зв'язку та неофіційну комунікацію, навіть пошук у відкритих джерелах через Гугл. На обробку однієї потенційної пропозиції могло йти до 2 тижнів. І в такому форматі пошуку знайшлась дуже цікава та вигідна пропозиція для ЗСУ – один із заводів у Чехії заявив, що зможе виготовити 6 тисяч реактивних снарядів калібру 122-мм до БМ-21 "Град".

Але згодом виявилось, що чеський підрядник не зможе виготовити обіцяну кількість "олівців" до "Градів". Бо до лютого 2022 року це підприємство використовувало комплектуючі із РФ, поставки яких з початком вторгнення були заблоковані. Тому замість 6 тисяч реактивних снарядів вийшло лише 600.

Втім, люксембуржці знайшли вихід із ситуації. Та на "вільні" гроші придбали ще 12,5 тисяч нових пострілів до гранатомету РПГ-7, виробник та постачальник яких не розкривається.

БМ-21 "Град", листопад 2022 року, фото - АрміяInform

В Люксембургу заявляють, що не шукають радянську зброю для України в Африці та Азії, Латинській Америці та на Близькому Сході. Бо не хочуть мати справу або із корупцією в цих країнах, або із опором РФ, яка напевно намагатиметься завадити поставкам для ЗСУ з цих країн.

Читайте також: Чому Голландія таки не дасть Україні Leopard 2, і при чому тут інтеграція їхньої армії до Бундесверу