xcounter
#

Як так вийшло, що Канада дала для ЗСУ лише чотири Leopard 2, хоча має 82 таких танки

40969
Канадський Leopard 2A6M, зображення - Canadian Army Today
Канадський Leopard 2A6M, зображення - Canadian Army Today

Розбирати свої танки на запчастини доводиться навіть військовим країн НАТО, які "на папері" мають високий оборонний бюджет

Учора, 5 лютого 2023 року, Канада оголосила про відправку в Україну першого із чотирьох танків Leopard 2, виділеного для ЗСУ в рамках "танкової коаліції". На наших теренах таку новину зустріли без особливого ентузіазму, і на таке були свої об’єктивні підстави. Як приклад – Канада як члена НАТО країна G7 із високою концентрацією української діаспори могла би дати й більше танків. Тим більш, що канадська армія "на папері" має 82 танків типу Leopard 2, то в теорії могла би виділити для України більше західних ОБТ.

Але якщо ми задамось питанням "а чому ж Канада нам дала лише чотири танки", і що взагалі з танками в канадській армії, то нас очікує дуже багато специфічних нюансів.

Читайте також: Німеччина сама "просила" Leopard 2 у Нідерландів, а тепер здає ці танки "в оренду" голландській армії
Відправка першого із чотирьох Leopard 1 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади

Для початку The Military Balance 2022 вказує, що на початок минулого року сухопутні війська Канади мали в своєму розпорядженні 20 танків Leopard 2A6M, 20 танків Leopard 2A4M і 42 машин Leopard 2A4. При цьому відомо, що усі канадські Leopard 2A4 служать для "навчальних цілей" (використовуються як мішені), а з усіх Leopard 2A6M та Leopard 2A4M боєздатними є лише 15 машин. Відповідно, уже на такому тлі виглядає, що Канада передала Україні насправді чверть своїх боєздатних ОБТ.

Але можна піти й далі. І наприклад прочитати ось таку публікацію на порталі National Post, що вийшла наприкінці січня 2023 року. Її автор задався питанням "а як же Канада змарнувала свій парк танків", і описав ось такі результати.

Відправка першого із чотирьох Leopard 1 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади

Канада насправді ще в 2003 році хотіла в принципі відмовитись від танків як виду зброї, і саме на цей час планувала списати свої останні Leopard 1. Але далі почалась війна в Афганістані проти "Талібану", Канада мала виставити свій контингент, для посилення якого власне й знадобились танки. Але в ході бойових дій канадські військові виявили, що Leopard 1 уже не відповідають вимогам сучасної війни. Тому Канада вирішила придбати Leopard 2, постачальником усіх машин стала Голландія.

Закупівля усіх 82 танків обійшлась канадців у 650 мільйонів доларів за тодішнім курсом, ще 650 мільйонів доларів мало коштувати їх експлуатація протягом 20 років. Але такі калькуляції не виправдались, бо після 2011 року канадські військові поставили майже всі своїх Leopard 2 на зберігання, після виводу контингенту з Афганістану.

Канадський Leopard 2A4M в Афганістані, зображення - Military Leak

Далі, на початку 2010-х років, канадські військові парадоксальним для себе чином виявили, що на обслуговування одного Leopard 2 на рік потрібно 1975 годин робіт по технічному обслуговуванню, ушестеро більше, аніж по Leopard 1. Окрім того, не менш парадоксальним чином канадці виявили, що мають лише половину від необхідного технічного персоналу для підтримки боєздатності своїх ОБТ. А потім вирішили, що взагалі не стануть готувати такий персонал, бо мовляв для повного циклу підготовки знадобиться час аж до 2028 року, а до тих пір Leopard 2 напевно застаріє.

Тому вже з 2018 року стала мати місце тенденція, що в кращому випадку лише 20% канадських танків є боєздатні. А підтримка їх технічного стану відбувалась "канібалізмом" інших машин, стройових та на зберіганні.

Канадські Leopard 2A4 під час навчань MAPLE RESOLVE у травні 2017 року, фото - Canadian Army Today

Показово, що Міноборони Канади станом на початок 2023 року взагалі відмовилось відповідати на запит того ж National Post, скільки насправді боєготових ОБТ має канадська армія, посилаючись на "оперативні міркування".

Тому так і вийшло, що Канада змогла дати Україні лише чотири танки Leopard 2. Бо до цього не займалась системно своїм парком бронетехніки. А при формально високому оборонному бюджету порядка 20 мільярдів доларів навіть канадським військовим довелось "канібалізувати" свої танки на запчастини.

Відправка першого із чотирьох Leopard 1 для ЗСУ, 5 лютого 2023 року, фото – Міноборони Канади
Читайте також: Якщо будувати армію за "швейцарським зразком", то потім може бути проблема повернути в стрій хоч 100 танків