xcounter
#

Німеччина сама "просила" Leopard 2 у Нідерландів, а тепер здає ці танки "в оренду" голландській армії

10621
Танки Leopard 2A7 бундесверу, що формально передані в оренду армії Нідерландів під час спільних навчань у Литві в жовтні 2021 року, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA
Танки Leopard 2A7 бундесверу, що формально передані в оренду армії Нідерландів під час спільних навчань у Литві в жовтні 2021 року, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA

Або дещо про те, як країни Заходу спочатку бездумно та радикально скоротили свій бронетанковий парк, а потім гарячково шукали варіанти для вирішення проблеми

Коли мова йде про передачу новітніх західних ОБТ для Збройних Сил України, нас на перший погляд можуть дивувати речі про те, що країни НАТО можуть не давати нам танки, тому що їх мало (як у Німеччини, наприклад), або ж що вони у поганому технічному стані (як в Іспанії, наприклад).

Серед країн Альянсу насправді є ще більш складні випадки. Наприклад, Голландія в 2011 році раптом вирішила остаточно позбавитись від своїх Leopard 2A6NL, чим скористалась зокрема Німеччина. У 2014 році голландці зрозуміли, що вчинили стратегічну помилку. Але у них не лишилось кращого варіанту, аніж у 2015 році формально "взяти в оренду" роту своїх же колишніх танків, нові власники яких встигли провести модернізацію до стандарту Leopard 2A7.

Читайте також: Одна з країн НАТО хоче HIMARS після того, як 20 років назад продала свої М270 у Фінляндію
Leopard 2А4 зі складу збройних сил Голландії, архівне зображення з відкритих джерел

Якщо конкретніше, то на кінець "Холодної війни" збройні сили Нідерландів мали в своєму розпорядженні аж 441 танк типу Leopard 2A4. Але після падіння "залізної завіси" над Європою голландці почали активно продавати свою військову техніку. Так уже в середині 1990-х років у строю збройних Голландії залишилось лише близько 200 "Леопардів", що були модернізовані до стандарту Leopard 2A6NL.

До 2011 року бронетанковий парк Нідерландів скоротився взагалі до 73 одиниць Leopard 2A6NL, до цього вони встигли "загнати" зокрема 38 машин Португалії, та ще 20 – Канаді. І тоді Гаага вирішила, що саме час в принципі відмовитись від танків як виду зброї.

Точних даних про долю усіх семи десятків "Леопардів", що остаточно були зняті з озброєння в Голландії у 2011 році, у відкритому доступі нема. Але зате є вказівки, що 20 із цих машин у 2013 році "випросила" собі Німеччина.

Один із колишніх "голландських" Leopard 2A6NL, що "перекочував" до бундесверу, 2017 рік, фото з відкритих джерел

Наступив 2014 рік, РФ перейшла до "гібридної" агресії проти України, окупувала Крим та почала війну на Сході нашої країни. На цьому тлі Голландія зрозуміла, що відмова від танків як виду зброї – це було стратегічно неправильне рішення.

Але єдиним доступним варіантом виправити цю помилку, як тоді вважали голландці – це було взяти формально "в оренду" у бундесверу 18 своїх колишніх танків, по яким вже встигли провести модернізацію нові власники. Інші два танки були перероблені на навчальні машини.

Один із колишніх "голландських" Leopard 2A6NL, що "перекочував" до бундесверу та був перетворений на навчальну машину, фото з відкритих джерел

Формально цей механізм "оренди" виглядає так – колишні "голландські" Leopard 2A7 належать бундесверу і служать Німеччини, але у випадку потреби вони приїдуть захищати і безпосередньо Голландію, якщо Гаага надішле відповідний запит. Навіть не зафарбовуючи німецькі хрести, але під голландськими прапорами, як показує фото на заставці цього тексту.

Цікаво, що станом на 2014 рік голландці мали на зберіганні близько 100 танків Leopard 2A6NL, але вони не вигадали нічого краще, аніж продати Фінляндії ці бойові машини, останні з яких були отримані в 2019 році. Схоже, саме колишні голландські танки "Країна Суомі" також поставила на зберігання, і тепер ці машини також стали об’єктом торгів по темі "хто і скільки Leopard 2 має передати Україні".

Колишні голландські Leopard 2A6NL, що були продані Голландії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Німецькій промисловості не вистачає 2 млн працівників, і це може пояснити їх проблеми із Marder та Leopard 2