xcounter
#

Якщо будувати армію за "швейцарським зразком", то потім може бути проблема повернути в стрій хоч 100 танків

30129
Швейцарський Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел
Швейцарський Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про "підводні камені" однієї з ініціатив, яка що має зміцнити ЗСУ бронетехнікою західного виробництва

Видання Bloomberg розповіло, що парламент Швейцарії зараз обговорює ідею, як використати для військової допомоги Україні 100 танків Pz 87 (ліцензійна копія Leopard 2A4), що стоять законсервовані в "бункері" посеред гір. Наприклад, швейцарські парламентарі висловлюють ідею продати ці бойові машини лише по 1 франку за одиницю. Але не Україні напряму, а державам, що готові давати свої ОБТ для України, наприклад Чехії та Словаччині, що також очікують на поставку Leopard 2A4, але від Німеччини.

Звісно, тут зарано відчувати оптимізм хоча б тому, що Томас Ескі, очільник найбільшої фракції в швейцарському парламенті від консервативної партії SVP уже заявив, що відхилить усі плани по танкам як допомозі України. Але тут варто також звернути увагу й на інший момент – швейцарські парламентарі заговорили про передачу з консервації 100 одиниць Pz 87 після того, як місцеве Міноборони за понад півроку, схоже, не змогло швидко повернути ці танки в стрій.

Читайте також: Компанія OIP має цілий склад зброї для ЗСУ, але ціна "золотих" Leopard 1 виросла ледь не до 1 млн євро
Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще на початку травня 2022 року уряд Швейцарської Конфедерації вирішив збільшити свої бронетанкові сили, та повернути в стрій після консервації від 34 до 96 танків типу Pz 87. Зараз в строю швейцарської армії є лише 134 танків цього типу (хоча загалом було вироблено та поставлено 380 машин цього типу). І ще окрім 100 танків на консервації ще майже сотня машин Pz 87 були продані на зовнішні ринки як "металобрухт", і ще 50 машин без башт Швейцарія передала концерну Rheinmetall влітку 2022 року.

Якщо згадати про те, що швейцарські Pz 87 виготовлялись саме на місцевому танковому заводі в місті Тун, то на перший погляд не мало б бути жодних проблем із відновленням та поверненням цих ОБТ в стрій збройних сил Швейцарії. Але схоже, тут в силу вступили "організаційні" фактори суб'єктивного характеру. І за останні 8 місяців оборонне відомство Швейцарії, схоже, навіть не починало втілювати в життя свій план по відновленню власних бронетанкових сил.

Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел

З чого виникає ось такий суб'єктивний висновок – якщо будувати мобілізаційну армію саме за "швейцарським зразком", то іноді може виявитись проблемою повернути в стрій у випадку необхідності навіть 100 танків.

І це насправді дуже важливе спостереження, бо війна РФ проти України – це заодно і "кристалізація" того, яка ж із наявних у світі мобілізаційних моделей є найбільш ефективною в умовах реальної повномасштабної війни.

Читайте також: Що б могли поставити Австрія та Угорщина, які навідріз відмовилися передавати зброю Україні