xcounter
#

Війна України проти рашистів примусила Швейцарію шукати додаткові танки

7279
Швейцарський Pz 87, ілюстративне фото з відкритих джерел
Швейцарський Pz 87, ілюстративне фото з відкритих джерел

Успіхи Збройних Сил України показують навіть "нейтралам", що для захисту країни в сучасній війні високої інтенсивності потрібно будувати потужну та високотехнологічну армію

Польський портал Defence24 розповідає, що уряд Швейцарської Конфедерації прийняв рішення збільшити чисельність своїх бронетанкових сил, та повернути в стрій від 34 до 96 танків типу Pz 87, ліцензійної копії німецького ОБТ Leopard 2A4, що стоять зараз на складах зберігання.

В масштабах самої Швейцарії – це крок радикальний, бо армія цієї країни зараз має в строю лише 134 танки типу Pz 87, а всього було вироблено 380 таких бойових машин. За минулі 20 років швейцарці продали близько сотні танків як "металобрухт" чи для "демілітаризації".

Читайте також: Помилка, яка боляче вдарила по Україні: чому розвідка США вірила в міф про "Київ за три дні"
Швейцарський Pz 87, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому автори Defence24 підкреслюють, що воєнно-політичне керівництво Швейцарії розконсервовує танки замість купівлі нових на тлі того, що уже почало процес купівлі 36 винищувачів F-35A та комплекси Patriot загальною вартістю 6 мільярдів доларів.

Ну а ми робимо наступний висновок – практика уже проведеними ЗСУ боїв проти рашистських окупантів показала, що для ведення сучасної війни потрібно робити ставку саме на потужну армію із високотехнологічною зброєю. І цей висновок в основу свого воєнного будівництва уже поклала і нейтральна Швейцарія.

Швейцарський Pz 87, ілюстративне фото з відкритих джерел

У нас до війни про Швейцарію писали як про ідеальну модель загальної військової повинності. Але якщо відкриємо довідник The Military Balance за 2021 рік, то побачимо – сили оборони Швейцарії можна назвати скоріше масштабованою моделлю "кадрованих частин" в радянській армії.

Наприклад, сухопутні війська Швейцарії формально мають 19,55 тисяч "багнетів", але із них 3,1 тисяч – це професійні військовослужбовці, а інші 16,45 тисяч – резервісти, що проходять щорічно курс підготовки в 18-23 тижні. Ще 51 тисяча "багнетів" - в розпорядженні аналога нашої ТРО, котрий поділений на 4 окремі регіональні командування, ці сили мають статус non-active у мирний час.

Резервісти швейцарської армії на зборах, фото з відкритих джерел

"Професійні" сухопутні сили Швейцарії зведені в дві бронетанкові та одну механізовану бригади, та й 10 легких піхотних батальйонів. В їх розпорядженні:

  • 134 танки Pz 87
  • 186 БМП CV90
  • Понад 1200 бронетранспортерів M113 та Piranha,
  • 106 самохідних протитанкових комплексів Piranha I TOW-2
  • 133 САУ M109 KAWEST;
  • Неназвана кількість ПЗРК Stinger.
Швейцарські БМП CV90, вони ж Schützenpanzer 2000, ілюстративне фото з відкритих джерел

Військово-повітряні сили Швейцарії також можна назвати "кадрованими" - після мобілізації у воєнний час їх чисельність має сягати 17,2 тисячі осіб, штат мирного часу не розкриваються. В їх розпорядженні:

  • 26 винищувачів типу F-5
  • 30 винищувачів типу F/A-18 Hornet;
  • 20 вертольотів H135M, 15 гвинтокрилів AS332M Super Puma та 10 гелікоптерів AS532UL Cougar;
  • 56 ЗРК малої дальності Rapier.
Лінійка винищувачів F/A-18 Hornet ВПС Швейцарії, фото ілюстративне
Читайте також: Чому отримання німецьких ЗРК IRIS-T Україною менш реалістичніше ніж навіть Patriot або NASAMS