xcounter
#

Помилка, яка боляче вдарила по Україні: чому розвідка США вірила в міф про "Київ за три дні"

96215
Помилка, яка боляче вдарила по Україні: чому розвідка США вірила в міф про "Київ за три дні"

Недооцінка українських військових призвела до того, що США та союзники "гальмували" з важким озброєнням для України

Розвідка США проводить масштабну внутрішню перевірку після того, як чиновники зробили серйозні помилки в оцінці двох внутрішньополітичних криз, повідомляють у CNN.

Так, американська розвідка двічі "промахнулися" з оцінкою бойової потужності закордонних збройних сил. Йдеться про вивід військ з Афганістану та війну в Україні.

Читайте також: M777 у ЗСУ у всіх подробицях: від снарядів до системи управління вогнем та що говорять самі бійці
ПТРК Javelin
Закордонні ПТРК та ПЗРК ефективно продемонстрували себе проти техніки рашистів, однак їх недостатньо для ефективного наступу

Комітет Сенату США з розвідки спрямував секретного листа в Управління директора національної розвідки, Пентагон та ЦРУ, в якому зазначалося, що агенства в цілому недооцінили те, як довго українські військові можуть відбиватися від російських військ і переоцінили те, як довго після виводу американських військ з країни афганські військові будуть чинити спротив талібам.

M777
Гаубиці M777, фото ілюстративне

Про це повідомили CNN декілька джерел – за їхніми словами, комітет Сенату США з розвідки поставив під сумнів методологію оцінок розвідки.

Стверджується, що США могли б озброїти Україну раніше і передусім важким озброєнням, якби розвідка визначила, що в Сил оборони України є шанс поборотися з російською армією.

вивід військ з Афганістану США
Вивід військ США з Афганістану теж поставив під сумнів методи розвідки США

У дні, що передували війні, розвідка повідомила політикам, що російським військам вдасться захопити Київ протягом трьох-чотирьох днів. Це пов’язано з тим, що фахівці передусім були зосереджені на аналізі кількісних показників – "на папері" РФ мала колосальну перевагу в озброєнні, техніці та живій силі.

Разом з тим, тепер у розвідці намагаються зрозуміти, які індикатори треба використовувати, щоб визначити, наскільки успішними будуть закордонні збройні сили, коли вони зіштовхнуться з вогнем противника.

ЗСУ Сіверський Донець понтонна переправа
ЗСУ продемонстрували, що можуть ефективно нищити рашистів

Так, як заявила директор національної розвідки Авріл Хейнс, таким "індикатором" може бути "поєднання волі до боротьби та можливостей", однак такі складові буде дуже важко забезпечити ефективним аналізом, тому наразі у розвідці розглядають різні методології для цього.

Як стверджує представник Держдепу, оцінка волі населення до боротьби – "це мистецтво, а не наука, яке не піддається аналізу, основаному виключно на даних". Однак, за його словами, це ключовий елемент, що визначає успішність військових в бою.

Читайте також: У США оцінили здатність України "перетворювати розвіддані на потужні удари по ворогу"