xcounter
#

Швейцарія віддала Німеччині своїх 50 копій Leopard 2, і ці танки теж би могли посилити ЗСУ

8972
Швейцарський Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел
Швейцарський Pz 87, ліцензійна копія Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що ці танки насправді належать німцям, тому Швейцарія не може накласти жодну заборону на передачу через свій "нейтралітет"

В німецькій пресі з’явились повідомлення про те, що на складах концерну Rheinmetall стоїть лише 15 танків Leopard 2, які можна відремонтувати та передати ЗСУ. В теорії цю цифру можна збільшити ще на 29 машин, але якщо у тому разі, що уряди Чехії та Словаччини погодяться "на відстрочку" з поставками Leopard 2 від Берліну. Загалом набиралась цифра в 44 машини, якраз на танковий батальйон, для відновлення яких заявлений діапазон складає від 8 місяців до майже 1 року.

Такі дані викликали певний переполох у наших ЗМІ, бо на перший погляд виглядало, що німці можуть нам передати начебто менше півсотні танків, і лише через рік. Але по-перше, тут була мова лише про запаси одного із німецьких оборонних концернів. А по-друге, схоже, що німецький Rheinmetall має насправді значно більший ресурс, який би можна було використати для підсилення ЗСУ західними ОБТ.

Читайте також: Чи зможуть союзники набрати 100 танків Leopard 2 для України

Видання Reuters ще у червні 2022 року писало, що уже тоді уряд Швейцарської Конфедерації офіційно заявив – Німеччина може вільно розпоряджатись тими 50 танками Pz 87, ліцензійною копією Leopard 2A4, котрі швейцарці ще 13 років назад продали концерну Rheinmetall. Але при цьому швейцарський уряд зробив обмовку, що все рівно не продаватиме свої списані Pz 87, бо ці танки начебто ще не пройшли процедуру списання.

Справді, польські ЗМІ також у червні минулого року розповідали, що їх Міноборони намагалось купити в швейцарців танки Pz 87 на зберіганні, і отримало одразу дві "відмовки". Перша – посилання на традиційний "нейтралітет" Швейцарії. Друга – навіть якщо раптом парламент Швейцарії дозволить поставку, все рівно ці танки стоять "демілітаризовані" і без башт, бо їх швейцарські військові планували використати як шасі для інженерної техніки. А потім "передумали", та віддали німецькому Rheinmetall.

Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо ці швейцарські Pz 87 (вони ж Leopard 2A4) справді стоять на зберіганні без башт, навіть у форматі "донорів запчастин" - це дуже цінний ресурс. Особливо якщо згадати історію, як іспанські військові відмовились давати свої "Леопарди" зі зберігання, бо їм вони теж були потрібні як джерело комплектуючих для танків у стройових частинах.

Як можна зауважити з першого абзацу цього тексту, Швейцарія зайняла двоїсту позицію – "машини тепер в розпорядженні Німеччини, але ми все рівно не продало Польщі танки Pz 87". Але з іншої сторони, світові лідери не просто так "на полях" форуму в Давосі почали тиснути на керманичів Швейцарії, аби ті нарешті зняли своє ембарго на поставки зброї та амуніції для ЗСУ. І тут мова не лише про снаряди до тих же "Гепардів" або Marder, але й навіть деякі зразки бронетехніки.

Pz 87 збройних сил Швейцарії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна могла б отримати батальйон бронемашин Piranha III, але вони поїхали до Молдови