xcounter
#

Про передачу Leopard 2 та іншої бронетехніки від Німеччини до кінця року - чому треба бути уважним і не міряти можливістю Rheinmetall

Leopard 2
Leopard 2
9630

За можливі строки передачі Україні танків Leopard 2 та БМП Marder чомусь взяли терміни відновлення машин, які не мають відношення до Бундесверу, а фактично перебувають у приватній власності

В українських ЗМІ доволі сильно розійшлось повідомлення про те, що Німеччина не може поставити бронетехніку до України у короткостроковій перспективі. Мовляв, Leopard 2 у кращому випадку будуть готові десь восени, десь аналогічні строки й щодо БМП Marder.

При цьому більшість спирається на публікацію німецького видання FAZ, яке своєю чергою цитує очільника німецької компанії Rheinmetall Армін Паппергер [Armin Papperger]. Це інтерв'ю вже публікувалось декілька днів тому, коли дійсно він назвав доволі приголомшливі строки відновлення бронемашин, які знаходяться у власності самої компанії.

Читайте також: Британці хочуть за сім років розгорнути заміну своїй єдиній САУ AS90, хоча раніше планували зробити це в 2030-х
БМП Marder
БМП Marder

Але ці запаси не стосуються запасів Бундесвера, а тим більше машин, які знаходяться у строю збройних сил Німеччини. Це саме запаси і технологічні можливості відновлення танків та бронемашин, які знаходяться на складі самої приватної компанії.

Також треба враховувати, що у Німеччині існує ще одна компанія, яка насправді є кінцевим виробником танків Leopard 2 - Krauss-Maffei. І у цьому випадку Rheinmetall є її хоч і найголовнішим, але все ж таки, її субпідрядником.

Водночас треба враховувати той аспект, що якщо мова заходить про передачу Україні танків у короткостроковій перспективі, то дійсно ресурсом для цієї передачі є ті машини, які безпосередньо знаходяться у строю. Лише передача таких машин дозволяє мінімізувати час від прийняття рішення до фактичної передачі, бо передаються боєздатні машини. Хоча треба зважити на те, що й у цьому випадку вони мають пройти технічне обслуговування перед відправкою.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

А у випадку, коли мова йде про розконсервацію запасів, то це все одно означає необхідність проведення комплексу робіт з відновлення. Строки цих робіт можуть бути різними. Вони залежать від якості зберігання та навіть від комплектності самих машин, які знаходяться на складі, бо доволі часто вони стають джерелом запчастин. Але навіть за ідеалістичних умов розконсервовані машини все одно потребують доволі довготривалого відновлювального ремонту.

Зазначимо, що, з огляду на все, лише через декілька днів, за підсумками зустрічі союзників України на авіабазі Рамштайн, будуть оголошені реальні строки, а головне кількість Leopard 2 для ЗСУ. І це, в першу чергу, залежить від того, чи погодяться основні оператори цих танків, передати машини зі складу власних збройних сил. Якщо це рішення буде прийнято, то тоді дійсно це буде короткострокова перспектива посилення України. Але якщо буде прийнято рішення щодо передачі машин зі зберігання, то тоді строки отримання Leopard 2 вочевидь будуть довшими.

Читайте також: Швейцарії почали активно натякати, що питання нейтралітету відносно зброї для України бути не може