xcounter
#

Британці хочуть за сім років розгорнути заміну своїй єдиній САУ AS90, хоча раніше планували зробити це в 2030-х

5566
Фото: Міністерство оборони Великобританії
Фото: Міністерство оборони Великобританії

У Великобританії занепокоєні тим, що наявна на озброєнні САУ не дозволяє сьогодні забезпечувати ефективний вогонь на значні відстані

Великобританія хоче чимшвидше оновити можливості власної армійської артилерії з урахуванням уроків війни в Україні – як заявив міністр оборони країни Бен Уоллес, британська оборона має пришвидшити свою програму нової 155-мм артилерійської системи Mobile Fires Platform, розповідає видання Defense News.

Так, згідно з чинним графіком цієї програми, нові артилерійські системи для заміни британської САУ AS90 мали б бути доступні вже у 2029 році з повною боєготовністю у 2032.

Читайте також: Щоб ефективно діяти на полі бою зі своїми вертольотами Apache, британці брали висновки з війни в Україні

Водночас тепер Бен Уоллес каже, що всі питання з новою САУ мають бути закриті до 2030 року – нові дати наразі не оприлюднені, але в будь-якому випадку, поки що незрозуміло, як саме планує діяти уряд, щоб отримати нове рішення.

Насправді ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у Великобританії були занепокоєні тим, як сильно вони будуть програвати в озброєнні російській армії.

Зрештою, в червні минулого року Уоллес визнав, що нестача далекобійної артилерії є значною проблемою, бо країна має на озброєнні всього 89 САУ AS90 із дальністю до 25 км, що є недостатньою в сучасному конфлікті. Крім того, близько 30 одиниць цих САУ (декількома партіями) Великобританія хоче передати Україні.

сау K9 Thunder
Корейська K9 Thunder – одна з ймовірних кандидатів

Щодо програми Mobile Fires Platform, то у рамках цієї програми міноборони Великобританії планує обрати нову САУ, і на цю програму планують виділити понад 1,1 млрд доларів, і до цієї програми проявляли інтерес виробники зі Швеції, Німеччини, Франції та Південної Кореї, зокрема остання спробувала продати свою K9 Thunder і була готова на всі умови.

Читайте також: Британський танк: Challenger 2 у чому унікальні особливості цієї машини, її можливості та характеристики