xcounter
#

Щоб ефективно діяти на полі бою зі своїми вертольотами Apache, британці брали висновки з війни в Україні

7579
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото ілюстративне, джерело: US Army
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото ілюстративне, джерело: US Army

Британські військові думають, як мають діяти їхні Apache на полі бою в сучасних умовах

Британські екіпажі ударних гелікоптерів Apache AH-64E адаптують свою тактику, зважаючи на ключові уроки війни в Україні, і вчаться воювати в умовах таких загроз, як системи протиповітряної оборони, зокрема й ПЗРК, безпілотники та засоби РЕБ, про це йдеться у повідомленні британської армії.

Так, на нещодавніх навчаннях Talon Guardian можна було побачити, як 3-й полк армійської авіації вчиться у цих нових реаліях. Зокрема, як відзначає пілот Apache "Н", екіпажі адаптують свою тактику "на основі уроків сучасного поля бою і вимог нашої ролі, яка полягає у забезпеченні глибокої атаки авіації у складі бойової дивізії армії".

Читайте також: У США вдвічі збільшили дальність ракет, якими будуть бити зі своїх AH-64E Apache і AH-1Z Viper

"Нам довелося повністю змінити те, як ми працюємо як у повітрі, так і на землі, щоб найкращим чином використати удосконалені датчики, озброєння та системи зв’язку Apache AH-64E, а також його кращі льотні характеристики", – йдеться у повідомленні.

Як зауважує один з капітанів, екіпажам довелося "перейти від жорсткого і швидкого польоту" то "більш обережного підходу". Зокрема щоб уникнути виявлення і ураження системами ППО, пілоти мають літати низько і використовувати природний ландшафт, щоб підібратися достатньо близько до ворога і уразити його.

ah-64e apache
Автор фото: Cpl Lee Matthews, джерело: UK Ministry of Defence 2020

Ще один важливий аспект – щоб діяти в глибині, ці гелікоптери, вони мають підтримуватися у польових умовах, і передові пункти озброєння і дозаправлення мають діяти так, щоб їх не могли виявити за допомогою дронів чи перехопити їх повідомлення, а також вміти надзвичайно швидко обслуговувати гелікоптер, щоб ворог не встиг обстріляти їх. Водночас райони технічного обслуговування, розташовані далеко від лінії фронту, також мають бути непомітними і мобільними – з урахуванням можливостей ворога завдавати далекобійних ударів.

Тому ключовою зміною стали зокрема солдати королівських інженерів-електриків і механіків, які працювали зі скритих та розосереджених позицій, а не централізовано. Бо, як відзначає один з авіатехніків молодший капрал Кріс Фоллер, розраховувати на таку розкіш, як стала авіабаза, тепер надто небезпечно і розосередженість передусім пов’язана з живучістю. Але така робота складніша і вимагає гарних комунікації та планування, зокрема розуміти, які роботи вони будуть виконувати і що їм для цього буде потрібно.

Читайте також: Армійська авіація ЗСУ страждає від нестачі сучасних гелікоптерів: хотілося б Apache, але підійдуть й інші варіанти