xcounter
#

Щоб рашисти не змогли збити з ПЗРК, вертольоти Apache мають лазерний "самозахист"

31741
Щоб рашисти не змогли збити з ПЗРК, вертольоти Apache мають лазерний "самозахист"

У США хочуть посилити захист своїх гелікоптерів від сучасних загроз

Американські бойові гелікоптери AH-64E Apache засвітилися з новою системою "самозахисту" під назвою Common Infrared Countermeasures або ж CIRCM – вона допоможе гелікоптерам захиститися від ракет класу "поверхня-повітря" малої дальності з тепловим наведенням, зокрема ПЗРК, розповідають у виданні The War Zone.

apache гелікоптер
Система CIRCM на гелікоптері Apache

Ці системи встановлюються на гелікоптери AH-64E щонайменше з жовтня 2022 року, загалом нею оснащено понад 100 літальних апаратів. Виробник цих систем – компанія Northrop Grumman, серійне виробництво CIRCM розпочалося у травні 2021 року. Крім AH-64E Apache та UH-60 Black Hawk, систему також планували інтегрувати у важкі гелікоптери CH-47F Chinook, однак наразі незрозуміло, чи вдалося реалізувати ці плани.

Читайте також: У США вдвічі збільшили дальність ракет, якими будуть бити зі своїх AH-64E Apache і AH-1Z Viper

Система CIRCM складається з централізованого блоку управління та декількох "вказівників", які спрямовують лазерний промінь на голівку самонаведення ракети, яка наближається до гелікоптера. Згодом промінь "засліплює" чи іншим способом "збиває" ракету з курсу.

На гелікоптерах Black Hawk система повідомляє про загрозу за допомогою існуючої загальної системи попередження про ракетний напад AN / AAR-57 – окремого набору електрооптичних датчиків, які забезпечують попередження про ракети, що наближаються. Ймовірно, схожа схема використовується й на Apache.

the war zone
Зображення: The War Zone

Як відзначають у виданні, цінність наявності такої системи на гелікоптерах не варто недооцінювати, і наводять приклад війни в Україні, яка тільки підкреслила загрозу від ПЗРК як для гелікоптерів, так і для інших літаків на сучасному полі бою.

Читайте також: Армійська авіація ЗСУ страждає від нестачі сучасних гелікоптерів: хотілося б Apache, але підійдуть й інші варіанти