xcounter
#

Армійська авіація ЗСУ страждає від нестачі сучасних гелікоптерів: хотілося б Apache, але підійдуть й інші варіанти

17287
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото: US Army
Гелікоптер AH-64 Apache. Фото: US Army

Водночас це питання поки що активно не просувається, хоча потреба в сучасних гелікоптерах для ЗСУ також існує

Україна у довгостроковій перспективі потребує переоснащення не тільки Повітряних Сил ЗСУ на більш сучасні літаки на кшталт F-16 чи Gripen, але й армійської авіації – на відповідні західні зразки, які б замінили наявний у ЗСУ парк радянських гелікоптерів. Таку думку в інтерв’ю виданню War Zone висловив пілот Повітряних Сил ЗСУ з позивним "Джус".

Він відзначає, що армійська авіація ЗСУ також потребує оновлення: "Ми маємо допомогти їм не тільки вижити [йдеться про закупівлю для екіпажів армійської авіації обладнання], але й бути ефективними і допомогати наземним підрозділам вибивати росіян".

Читайте також: Одна з країн відмовиться від "проблемних" гелікоптерів, які отримала на озброєння у 2000-х роках

Так, союзники передавали Україні такі гелікоптери, як Мі-24 чи Мі-17, водночас що дійсно необхідно для посилення так це потужний сучасний західний ударний гелікоптер.

"Я сподіваюся, що західні уряди допоможуть нам в цьому, – каже "Джус". – Apache – найркаще рішення. Для нас це фантастика. Ми чього дуже хочемо, але якщо навіть у нас буде щось на кшталт Super Cobra, це буде дуже й дуже важливо для передової, бо воно здатне уражати цілі високоточним озброєнням вдень та вночі".

Читайте також: Повітряні Сили ЗСУ поповнилися ще чотирма гелікоптерами