xcounter
#

США досі використовують літаки U-2 часів "Холодної війни", і саме вони стежили за аеростатами з Китаю

4728
Розвідувальний літак U-2S ВПС США, ілюстративне фото з відкритих джерел
Розвідувальний літак U-2S ВПС США, ілюстративне фото з відкритих джерел

Широкий набір апаратури та здатність довго літати на великій висоті досі забезпечують цим літакам своє місце в строю ВПС США

Після того, як історія зі збиттям розвідувальних аеростатів з Китаю над територією Сполучених Штатів Америки остаточно зійшла нанівець, можна тепер приділити окрему увагу деяким цікавим моментам.

Наприклад, як розповідається в одній з публікацій порталу The Drive, американські військові для стеження та вивчення китайських "повітряних кульок" використали як мінімум 2 розвідувальні літаки U-2.

Читайте також: "Війна аеростатів": як їх вже використовували та чи є вони реальною загрозою
Розвідувальний літак U-2S ВПС США, ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд виглядає парадоксальним, що американці досі використовують U-2 "родом" ще з часів "Холодної війни". Але тут варто пам’ятати, що насправді цей літак пройшов дві хвилі великих модернізацій, наприкінці 1960-х та в 1990-х роках. І що справді, зараз ВПС США, за даними The Military Balance 2022, використовують зараз 26 розвідувальних U-2S та чотири навчальні TU-2S, що належать до складу Air Combat Command.

Як пояснюють автори The Drive, літак U-2S для американських військових досі лишається в чомусь єдиним у своєму роді, тому "його використання в історії з аеростатами мало свій сенс".

Навчальний TU-2S, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наприклад, U-2S може тривалий час літати на висоті до 21 кілометра, і при цьому збирати паралельно декілька видів розвідувальних даних, завдяки досконалому комплексу своєї бортової апаратури.

Наприклад, U-2S оснащений комплектом сигнальної розвідки Senior Glass, датчики якої розміщені у відсіках під крилами та фюзеляжем. Також – системою оптико-електронної розвідки SYERS-2, камери якої дають якісне зображення навіть у нічний час, і системою радіолокаційної розвідки ASARS-2. При цьому важливо, що U-2S може в режимі реального часу передавати «на землю» зібрані розвідувальні дані.

Набір бортового обладнання розвідувального літака U-2S, зображення наводить The Drive

U-2S також має деякі функції, які були специфічно важливими саме в історії із перехопленням китайських аеростатів. Тут мова про здатність перехоплювати повідомлення, що передаються супутниковим зв’язком, та здатність застосовувати засоби РЕБ, які можуть "глушити" апаратуру ворожих літальних апаратів.

Розвідувальні "повітряні кулі" виявились для американських військовим чимось зовсім невідомим. І вони мали літак U-2S як найкращий засіб виявити усі характеристики цих літальних апаратів, перш ніж збити ці аеростати.

Розвідувальний U-2S, фото - U.S,Air Force

Читайте також: Коли маразм зустрівся з деменцією: Лукашенко запропонував виробляти "штурмовик МиГ-25" у Білорусі