xcounter
#

США лише за 20-25 місяців відновлять запаси Tomahawk і ракет до Patriot після "великої війни", і це стосується не лише конфлікту з Китаєм

12980
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Процес виробництва крилатих ракет Tomahawk на потужностях американської корпорації Raytheon, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Американські експерти закликають створити "стратегічний запас" зброї, бо США залежать від Китаю навіть при поставках елементів для ракет

Американський аналітичний центр CSIS випустив своє об’ємне дослідження, присвячене проблемам в роботі оборонно-промислового комплексу США, особливо в контексті можливої "великої війни" проти Китаю в Тихоокеанському регіоні.

Один із найбільш яскравих моментів цього дослідження – різні варіанти моделювання можливої війни США та Китаю за Тайвань показали, що американські збройні сили протягом 3 тижнів такого конфлікту можуть відстріляти аж 5000 крилатих ракет різних типів – 4000 крилатих ракет AGM-158, 450 крилатих ракет LRASM, та по 400 одиниць протикорабельних Harpoon і ракет Tomahawk у версії для ураження наземних цілей (TLAM). Настільки ж високою буде і витрата зенітних ракет різних систем, зокрема морських SM-6 та ракет PAC-2 й PAC-3 до комплексів Patriot. Для мінімального відновлення таких запасів американській промисловості знадобиться мінімум 2,4 роки. І це показує зокрема, де ховаються "вузькі місця" у різних секторах "оборонки" США.

Читайте також: США уміють запускати крилаті ракети із C-130, і це перелякало рашистів та Китай
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Наприклад, парадоксальним чином американська оборонна промисловість також залежить від імпорту літій-іонних батарей, мікро-електроніки та накопичувачів енергії, литва та кованих елементів для виробництва, і доволі часто потужності по виготовленню таких елементів знаходяться в "недружніх" до США країнах.

На території США розташований лише один ливарний цех, які виготовляє титанові заготовки для виробництва різних типів ракет. Є лише один виробник турбовентиляторних двигунів для більшості типів крилатих ракет, має назву Williams International. Та лише один виробник систем енергоживлення для ракет, PacSci EMC. Занадто багато унікальних компетенцій по ракетним технологіям в США розподілено між вузькою кількістю підприємств. А по рідкоземельним металам – Китай взагалі домінує на світовому ринку.

Відповідно, через такі фактори для поповнення своїх запасів, наприклад, зенітних ракет до комплексів Patriot США може знадобитись до 20 місяців після "великої війни", крилатих ракет Tomahawk – до 25 місяців. І це ще можна вважати оцінкою оптимістичною, бо війна за Тайвань може спровокувати глобальний дефіцит електроніки у всьому світі.

Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Власне, з описаного вище мотиву експерти CSIS закликають Пентагон перейти до виробництва ракет та іншої зброї "про запас", не чекаючи початку нової повномасштабної війни з високою інтенсивністю використання боєприпасів. Хоча б тому, наприклад, що після можливої "битви за Тайвань" ресурсів для відновлення ракетного арсеналу може просто не бути.

Також – із мотиву, що відмобілізований ОПК є найкращим гарантом стримування агресора, а для мобілізаційного розгортання військової промисловості необхідно декілька років повноцінної роботи. Врешті, специфіка війни проти Китаю буде такою, що Білому Дому точно не варто сподіватись на можливість доставки зброї безпосередньо на острів Тайвань уже під час бойових дій. Ну і врешті, практика Пентагону замовляти виробництво озброєнь лише за поточною потребою згубно впливає на стабільність роботи американського ОПК, бо тут навіть індекс інфляції може "з’їсти" значну частину виробничого потенціалу.

Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS збройних сил Республіки Китай (Тайвань), ілюстративне фото з відкритих джерел

Коли експерти CSIS писали своє дослідження, вони враховували усі проблеми з роботою оборонного сектору США, які виникли під час підтримки України в ході війни проти РФ. "Наклали" ці проблеми на можливі особливості майбутньої війни проти Китаю, отримали негативний результат і тому власне й почали "бити в набат".

Але від Defense Express додамо, що описані вище невирішені проблеми промисловості США можуть вплинути навіть на поточну підтримку України під час оборони проти рашистів. Хоча б із такого фактору: у відкритих джерелах фігурує оцінка, що США за рік виготовляють лише 600-650 зенітних ракет типів SM-6 та PAC-3, і ця цифра має своє значення в контексті переходу ЗСУ на зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Пускова установка американського ЗРК Patriot в Польщі, 2020 рік, фото - 10th Army Air and Missile Defense Command
Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект