xcounter
#

Яка проблема може загальмувати збільшення виробництва 155-мм боєприпасів аж на три роки

6779
ЗСУ потрібно більше 155-мм боєприпасів, і ЄС хоче мобілізувати свою "оборонку" для цьго, але, як завжди, є нюанси
ЗСУ потрібно більше 155-мм боєприпасів, і ЄС хоче мобілізувати свою "оборонку" для цьго, але, як завжди, є нюанси

Виробники боєприпасів кажуть, що в Європі немає достатньо необхідних компонентів, щоб швидко збільшити виробництво артилерійських боєприпасів

Виробники боєприпасів наразі мають труднощі з тим, щоб у стислі терміни мобілізуватися та збільшити виробництво артилерійських боєприпасів, передусім великих калібрів – таку думку озвучив голова чеської Асоціації оборонної та охоронної промисловості Їржі Хінек, як розповідають у виданні Financial Times.

155-мм снаряди
Артилерійські 155-мм снаряди виробництва Excalibur Army, фото ілюстративне

Так, як стверджує Хінек, якщо побудувати новий артилерійський завод це "дуже просто", але виробники наразі зіштовхуються з іншою проблемою – нестачею сировини для артилерійських боєприпасів. Така інформація озвучується напередодні зустрічі міністрів закордонних справ та очільників оборонних відомств, на які будуть обговорювати план з виробництва артилерійських снарядів для ЗСУ на 1 млрд євро, який, до речі, вже намагається загальмувати Франція.

Читайте також: Як дорого оцінили один 155-мм снаряд та скільки загалом таких боєприпасів ЄС вже поставив Україні

У чому основна проблема, щоб збільшити виробництво 155-мм артилерійських снарядів

Головна проблема у виробництві боєприпасів полягає в тому, що Європа має доволі мало запасів порохів, тротилу та нітроцелюлози – наприклад, щодо останньої, то Хінек стверджує, що в Європі в принципі немає великих виробників нітроцелюлози і збільшити її виробництво у стислі терміни нереально.

Загалом прогноз виробників боєприпасів доволі невтішний – як кажуть, наразі існує ризик того, що насправді проблема з нестачею компонентів може в цілому загальмувати плани зі збільшення виробництва артилерійських боєприпасів для України аж на три роки. І що, мовляв, скільки б грошей ЄС не вливали у виробництво боєприпасів, проблему швидко вирішити все одно не вдасться.

порохи виробництво 155-мм боєприпасів
Зразки порохів та складових до порохів для артбоєприпасів польського виробництва

Так, наприклад, один з найбільших в Європі постачальників вибухових речовин, чеський виробник Explosia, каже, що його лінії виробництва порохів для 155-мм снарядів завантажені на повну і до 2026 року свої плани змінювати не збираються, бо, як кажуть у компанії, "збільшення виробничих потужностей – це трирічний проект, а не робота на декілька місяців".

Про проблеми з сировиною говорить і іспанський виробник FMG, який на повну завантажив лінію з виробництва 155-мм снарядів – як відзначає генеральний директор компані Антоніо Каро, через те, що в Європі всі заводи з виробництва необхідних компонентів завантажені на повну, компанія була вимушена шукати сировину в Індії, Кореї та інших країнах.

Ідею пошуку нових постачальників підтримують і в Італії – радник очільника оборонного відомства країни Джакнлаудіо Торліцці каже, що треба шукати компоненти в країнах, "до яких ми традиційно не зверталися".

За боєприпаси доведеться платити більше

Та й з грошима насправді може виникнути й такий нюанс – як кажуть як виробники, так і керівники галузі разом з посадовцями ЄС, наразі – з урахуванням того, як виріс попит зокрема на артилерійські боєприпаси – ціни на боєприпаси можуть знову піти вгору, хоча протягом останнього року вони вже виросли.

Так, як каже гендиректор тієї ж іспанської компанії FMG, на основні матеріали вони були вимушені витрачати вдвічі, а то й втричі більше, що в сукупності з попитом вплинули на ціну боєприпасів, хоча вона виросла менше – на 20%.

Як відзначає очільник FMG, наразі звичайний снаряд коштує близько 850 євро (хоча, наприклад, раніше повідомлялося, що один 155-мм боєприпас для України в ЄС орієнтовно оцінили у 1285 євро).

Читайте також: Як виглядає виробництво 155-мм снарядів в США для ЗСУ, і чи можна прискорити