xcounter
#

ЄС планує 1 млрд євро на артилерійські снаряди для ЗСУ та вирішити питання зі снарядами на стратегічному рівні

Caesar у ЗСУ (всі фото Генеральний штаб ЗСУ)
Caesar у ЗСУ (всі фото Генеральний штаб ЗСУ)
5049

У ЄС вирішили підійти до питання боєприпасів дійсно у комплексі та з довгостроковою перспективою

Європейська комісія, яка є вищим виконавчим органом Євросоюзу, доволі серйозно підійшла до питання з боєприпасами, як у розрізі забезпечення ними України, так й у майбутньому інших країн ЄС. Наразі вже готується доволі об'ємний план, який має бути затверджений членами Європейського Союзу та охоплює три окремих компоненти.

Зокрема, як пише Spiegel, першочерговим є невідкладне збільшення постачання боєприпасів до України, зокрема у калібрі 155-мм. Цей план охоплює допомогу у розмірі 1 млрд євро.

Читайте також: РФ перекидає новітні бронемашини "Бумеранг" К-17, чи ризикне Кремль ними на фронті

Другий компонент передбачає централізацію постачання боєприпасів у межах всього ЄС. У цьому головну роль буде відігравати Європейське оборонне агентство - EDA, яка візьме на себе закупівлю боєприпасів, їх розподілення між збройними силами країн ЄС, а також довгострокову підтримку України.

M777

Третя частина плану вже охоплює довгострокову перспективу із постійним збільшенням виробництва снарядів, що має стати відповіддю на зміну безпекової ситуації у Європі. Наразі очікується те, що цей проєкт буде тривати щонайменше сім років.

Водночас поява замовника в особі EDA дозволить зняти всі питання виробників боєприпасів відносно ризиків розширення виробництва. Бо тоді мова буде йти про замовника, який відповідає за постачання снарядів до майже тридцяти армій світу. Також через масштабність замовлення очікується й зниження ціни боєприпасів.

боєприпаси ЗСУ

А для України важливо те, що постачання боєприпасів до ЗСУ може здійснюватися в тому числі шляхом викупу EDA наявних запасів у інших країн. Резервним варіантом розглядається механізм, за яким цю роль візьме на себе одна з країн ЄС, яка отримає відповідне фінансування й стане "боєприпасним" хабом.

Читайте також: Сербія "забула" про власних виробників БПЛА і просто перед ними купила зброю в іншої країни