xcounter
#

Сербія "забула" про власних виробників БПЛА і просто перед ними купила зброю в іншої країни

10805
Художнє зображення баражуючого боєприпасу Hunter 2-S від компанії з ОАЕ
Художнє зображення баражуючого боєприпасу Hunter 2-S від компанії з ОАЕ

Але самі виробники кажуть, що це не має негативно вплинути на їхню продукцію

Сербія вирішила проігнорувати вітчизняних розробників безпілотних літальних апаратів і на виставці IDEX-2023, що проходила минулого місяця, неочікувано оголосила про закупівлю баражуючих боєприпасів в компанії З ОАЕ, розповідають у виданні Defence24.

Ситуація дійсно вийшла з "незручних": на виставку неочікувано завітав президент Сербії Александр Вучич і особисто повідомив про закупівлю зброї в ОАЕ – при тому, що на виставці демонстрували свою продукцію чотири сербські компанії, дві з яких мають власні напрацювання у сфері БПЛА, зокрема і ті самі дрони-камікадзе.

Читайте також: ​Сербія офіційно оголосила, що буде збивати дрони над Рашкою
сербія компанія Yugoimport баражуючі боєприпаси дрони-камікадзе
Yugoimport демонструвала на виставці низку власних зразків, зокрема і баражуючі боєприпаси. Фото: Yugoimport

Так, наприклад, сербська Yugoimport демонструвала свій баражуючий боєприпас Raven – з довжиною та розмахом крил у 3,2 м, цей безпілотник може розвивати швидкість у 120 км/год та знищувати цілі в радіусі 100 км. Бойова частина може бути кумулятивною протитанковою або ж осколково-фугасною, маса – 12-13 кг.

Інша компанія, PR-DC, серед усього, демонструвала один зі своїх дронів Ika, що несе мінометний снаряд і який можна використовувати як дрон-камікадзе – його виробництво планували розпочати через пів року і протягом п’яти років хотіли зробити 10 000 цих безпілотників.

Разом з тим, попри те, що президент оголосив про рішення закупити БПЛА в ОАЕ, сербські виробники кажуть, що воно не має негативно вплинути на них, стверджуючи, що їхньою продукцією зацікавлені, наприклад, країни Перської затоки.

Hunter 2-S баражуючий боєприпас ОАЕ Сербія
Баражуючий боєприпас Hunter 2-S, фото Edge Group

Водночас поки невідомо, який саме баражуючий боєприпас закупила Сербія в ОАЕ, але це, скоріш за все, можуть бути баражуючі боєприпаси Hunter 2-S від компанії Edge Group. Він має масу до 13 кг і бойову частину масою 2 кг, може перебувати у повітрі до 30 хв. Крейсерська швидкість – 80 км/год.

Баражуючий боєприпас Hunter 2-S пускова установка
Пускова для баражуючих боєприпасів Hunter 2-S, фото Edge Group

Як стверджує виробник, БПЛА можна використовувати у складі рою і він оснащений технологією штучного інтелекту та вміє обмінюватися інформацією з іншими БПЛА. Пускова установка з цими баражуючими боєприпасами може випустити 21 такий БПЛА за 60 секунд.

Читайте також: Рідкісні кадри роботи баражуючих боєприпасів Switchblade по позиціях рашистів (відео)