xcounter
#

Як дорого оцінили один 155-мм снаряд та скільки загалом таких боєприпасів ЄС вже поставив Україні

6186
155-мм гаубиця FH70, фото ілюстративне, джерела – Генеральний штаб ЗСУ
155-мм гаубиця FH70, фото ілюстративне, джерела – Генеральний штаб ЗСУ

Наразі в ЄС активно працюють над тим, щоб забезпечити ЗСУ достатньою кількістю 155-мм боєприпасів, але не без певних перепон

Британське видання The Telegraph, розповідаючи про те, як Франція гальмує масштабний план із поповнення запасу артилерійських снарядів ЗСУ, виокремило також низку цікавих деталей щодо постачання Україні 155-мм артилерійських боєприпасів.

155-мм снаряди від Excalibur Army
155-мм снаряди від Excalibur Army

Зокрема, у матеріалі міститься інформація про кількість поставлених боєприпасів – як відзначають у виданні, "поки що країни ЄС надали Україні тільки 350 000 155-мм артилерійських снарядів, яких, як кажуть у Києві, їм необхідно більше, щоб зберегти свої оборонні рубежі і розпочати очікуваний весняний контрнаступ".

Читайте також: Польща передає Україні МіГ-29, але мова йде й про машини від Німеччини зі своїми особливостями

Також відзначається, що наразі країнам-членам ЄС, які передавали Україні 155-мм боєприпаси, було відшкодовано загалом 450 млн євро з орієнтовною вартістю 1285 євро за один артилерійський снаряд, говорять у виданні.

Снаряд L15A1 HE
155-мм снаряд L15A1 HE, фото ілюстративне

Говорячи про кількість поставлених боєприпасів, варто згадати слова Резнікова про те, що наразі наші військові на місяць вистрілюють 110 тисяч 155-мм снарядів, тобто поставлені ЄС боєприпаси з урахуванням поточного темпу можуть бути використані (більша частина з них, ймовірно, вже використана) протягом трохи більш як трьох місяців.

Звичайно, тут варто зауважити, що йдеться саме про 155-мм боєприпаси і не враховується кількість поставлених артилерійських боєприпасів від найбільшого постачальника озброєння для України – США.

Загалом наразі ЄС працює над масштабним планом над забезпеченням ЗСУ артилерійськими боєприпасами, втім, його наразі суттєво гальмує Франція, яка хоче, щоб контракти на боєприпаси отримували тільки оборонні компанії в країнах-членах ЄС.

Читайте також: Колісні танки AMX-10 RC вже в Україні, деякі з них навіть прибули на передову