xcounter
#

Хто гальмує масштабний план із поповнення боєприпасів ЗСУ і в чому основна проблема

7991
Питання постачання Україні 155-мм боєприпасів не втрачає актуальності. Фото: САУ Caesar, джерело – Армія Inform
Питання постачання Україні 155-мм боєприпасів не втрачає актуальності. Фото: САУ Caesar, джерело – Армія Inform

Україні потрібно більше 155-мм боєприпасів, щоб бити рашистів, і будь-які "штучні" затримки є доволі небезпечними

Європейський Союз має масштабний план із постачання Збройним Силам України артилерійських боєприпасів і, схоже, Франція гальмує цей процес, як розповідає видання The Telegraph із посиланням на власні європейські джерела.

Як відзначають у виданні, суперечки виникли під час перемовин з питання закупівлі мільйона 155-мм артилерійських боєприпасів, завдяки яким союзники України мали б підтримувати постачання снарядів для ЗСУ, а також поповнювати власні запаси.

Читайте також: Боєприпасний завод FMG в Іспанії на повну завантажив лінію з виробництва 155-мм снарядів
155-мм m777
155-мм гаубиця M777, фото ілюстративне

Згідно з планом ЄС, країни мали б отримати "грошові стимули", щоб централізувати та координувати закупівлі – планується, що досить масштабні замовлення мають переконати виробників боєприпасів нарощувати виробництво.

Водночас французи хочуть, щоб нові прибуткові контракти отримували тільки ті оборонні компанії, що розташовані в країнах-членах ЄС – і це може сповільнити підтримку України, оскільки, як кажуть у виданні, "виробничі потужності можуть бути легко доступні за межами блоку". Зокрема, як відзначив один з дипломатів ЄС виданню, "якщо ми хочемо діяти негайно, що необхідно, дуже важливо допустити до схеми компанії, які не входять у ЄС".

Водночас щодо Франції, то зауважується таке – позиція Парижу явно орієнтована передусім на те, щоб отримати кошти від ЄС для власної оборонної промисловості, а не на підтримку України.

Щодо реальної ж потреби України в 155-мм боєприпасах, то раніше міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що наразі ЗСУ використовують близько 110 тисяч 155-мм боєприпасів на місяць, водночас мінімальна потреба становить 356 тисяч на місяць, що дозволить вистрілювати в день по рашистах майже 12 тисяч снарядів.

Читайте також: Як виглядає виробництво 155-мм снарядів в США для ЗСУ, і чи можна прискорити