xcounter
#

ЗСУ вперше за час війни показали, як збивають дрони рашистів із особливих Stinger DMS від Литви

3093
FIM-92 Stinger DMS збройних сил Литви, ілюстративне фото з відкритих джерел
FIM-92 Stinger DMS збройних сил Литви, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Фішка" таких комплексів – турель з двома пусковими установками та апаратура для прийому цілеуказівки

У відкритому доступі з’явилось відео, яке показує – для знищення одного із ворожих безпілотників бійці Збройних Сил України використали переносний зенітно-ракетний комплекс FIM-92 Stinger DMS. Такі комплекси Україна отримала від Литви у лютому 2022 року, і це була перша за весь час війни згадка про такі ПЗРК у нашому розпорядженні з відкритих джерел. Місце та час дії на відео – не розкриваються.

Нагадаємо, що 13 лютого 2022 року уряд Литви передав Україні комплекси FIM-92 Stinger DMS. У литовців було загалом 8 пускових установок таких ПЗРК, яку кількість фактично передали Україні – не розкривається. Перша публічна презентація FIM-92 Stinger DMS в строю ЗСУ відбулась 16 лютого 2022 року, під час командно-штабних навчань "Заметіль-2022".

Читайте також: Найменша армія Європи віддасть ЗСУ свої HMMWV, і може поділитись ще дечим

Особливість цього ПЗРК – на відміну від "класичної" версії Stinger, цей комплекс оснащений туреллю на дві пускові установки, де окрім пускових труб також розміщуються системи живлення та охолодження для ГСН ракет. Зазначається, що оператори FIM-92 Stinger DMS мають можливість отримувати цілевказівку для стрільби через систему обміну інформацією, зокрема від РЛС.

Експозиція озброєння, яке ЗСУ отримали від партнерів по НАТО в лютому 2022 року напередодні вторгнення РФ, зліва - турель ПЗРК FIM-92 Stinger DMS, отриманого від Литви
Читайте також: Допомога від Болгарії для ЗСУ вміститься у 9 літаків С-17, але С-300 там не буде