xcounter
#

З'явились докази використання РФ гібрида ракети та плануючої бомби - "Гром-Э1"

7415
"Гром-Э1"
"Гром-Э1"

"Гром-Э1" створений на базі ракети Х-38 й не відносився до розповсюдженого у РФ озброєння, хоча для нього задекларовані доволі високі та небезпечні характеристики

Так звані "ВКС" РФ почали все частіше застосовувати плануючі бомби, зокрема вже було зафіксовано використання УПАБ-1500В, а сьогодні, 12 березня, з'явились фото й невдалого використання російського аналога JDAM-ER який впав у Донецьку.

Також сьогодні опубліковані уламки "Гром-Э1", який є гібридом плануючої бомби та ракети. Де саме був знайдений боєприпас, скільки часу він там знаходиться - невідомо.

Читайте також: У РФ розкрили реальні темпи відновлення Т-62, які хаотично модернізуються з відставанням від графіка

Те що на фото саме "Гром-Э1" говорять характерні крила, які розкриваються у повітрі. Водночас на відміну від звичайних плануючих бомб цей боєприпас загальною вагою 594 кг та бойовою частиною у 315 кг, має реактивний двигун, який дозволяє збільшити дальність скидання. Зокрема російські джерела вказують, що "Гром-Э1" має дальність ураження до 120 км. Для версії без двигуна, "Гром-Э2", місце якого займає додаткова бойова частина вагою 165 кг, цей показник становить до 65 км.

Але з огляду на все більшу цікавість у міноборони РФ при замовленні могло бути приділено саме версії "Гром-Э1". Тому з більшою ймовірністю на фото саме уламки "Гром-Э1".

Гром-Э1
"Гром-Э1"

Варто зазначити, що максимальна дальність скидання залежить від висоти та швидкості носія й тому показник у 120 км реалізується, якщо вірити деклараціям розробника - корпорації "Тактическое ракетное вооружение", при скиданні з висоти 12 км та швидкості 1600 км/год. При менших показниках польоту дальність цілком може бути меншою, на що також вказує ілюстрація до презентації "Гром-Э1" в якій дальність ураження при скиданні з висоти 5 км складає близько 35 км.

Для наведення "Гром-Э1" використовується інерціальна та супутникова система навігації, а серед типів цілі вказано "легковразливі наземні цілі з відомими координатами". Окрім стандартної уламково-фугасної частини, декларувалась й розробка у термобаричному виконанні з можливістю висотного підриву.

Перша демонстрація боєприпасу відбулась у 2015 році. Станом на 2019 рік було повідомлено, що випробування "Гром-Э1" та "Гром-Э2" завершені. Але не повідомлялось, що випробування проводились в інтересах міноборони РФ, а також про вагоме замовлення цього виробу на потреби "ВКС" РФ.

Сам боєприпас зроблений на основі ракети "повітря-земля" Х-38, яку накреслювали з 90-х років із декларацією доволі дивного поєднання параметрів - дальність до 40 км та макисмальної швидкості 2,2 Маха. Ця ракета була прийнята на озброєння у 2013 році, після чого розробник декларував її модернізації та різні ГСН - напівактивні лазерні та телевізійні, зі збільшеною дальністю пуску до 70 км.

Х-38
Х-38МЛ з лазерною системою наведення

Але з огляду на малу кількість фото та відео літаків з Х-38, ця ракета залишається у РФ малопоширеною.

Х-38
Х-38 під час випробувань на літаку Су-34

Водночас те, що РФ почала активні спроби використання плануючих бомб, в той час, коли з далекобійного озброєння фіксувалось лише використання керованих ракет Х-59, потребує особливої уваги.

Читайте також: Швейцарія має ЗРК Rapier та майже 2 тисячі ракет до них, і просто утилізує їх замість віддати Україні