xcounter
#

У РФ розкрили реальні темпи відновлення Т-62, які хаотично модернізуються з відставанням від графіка

26877
Т-62 на 103-му бронетанковому заводі РФ
Т-62 на 103-му бронетанковому заводі РФ

Замість щомісячного виробництва у три зміни понад двох десятків Т-62 - реальні можливості російського військово-промислового комплексу значно скромніші

Завдяки депутату держдуми РФ Андрію Гурулеву, який доволі часто відіграє роль пропагандиста, стало відомо реальні темпи робіт з відновлення та модернізації танка Т-62, які проводить 103-ій бронетанковий ремонтний завод під Читою.

Зокрема у жовтні минулого року стало відомо, що цей завод отримав контракт на відновлення та модернізацію одразу 800 танків. Був оголошений й строк виконання замовлення - 3 роки. Такий об'єм означає те, що щомісячно завод мав випускати по 22-23 машини.

Читайте також: ВМСУ натякнули, що використовують PB40 Defiant проти "Рапторів" та "катерів-камікадзе" РФ
Т-62 на 103-му бронетанковому заводі РФ

Але Гурулев повідомив, що за весь час, "працюючи у три зміни" завод "відвантажив на фронт танковий батальйон і ще декілька танків зверху". Також він додав, що "сьогодні на лінії, стоять машини, які доводяться до готового стану". Тобто реальна передача продукції з орієнтовно середини жовтня по середину березня, загалом становила близько 35 машин за п'ять місяців (31 одиниця - стандартний танковий батальйон + "декілька" танків". Тобто по 7 машин за місяць чи втричі менше планового об'єму.

Також було зазначено, що машини проходять модернізацію шляхом нарощення бронезахисту, а також встановленням тепловізійного прицілу - 1ПН-96МТ-02, який рашисти почали встановлювати й на Т-72Б3 "зразка 2022 року" та Т-80БВМ через брак "Сосни-У".

1ПН-96МТ-02
1ПН-96МТ-02

Водночас з огляду на продемонстровані машини, сама модернізація відбувається доволі хаотично. Зокрема, на верхню лобову деталь одного танка встановили встановили додаткову й доволі масивну плиту, на який вже "доварили" й динамічний захист.

Водночас башта має характерне посилення бронювання, так звані "брови Ілліча", які почали встановлювати за часи Брежнєва, але додатковий динамічний захист встановлений лише зверху башти.

Т-62 на 103-му бронетанковому заводі РФ

На іншому танку, додаткового захисту верхньої лобової деталі немає, а башта без "брів" посилена динамічним захистом. При цьому з послабленою зоною у районі штатного інфрачервоного прожектора. Також увагу привертає й характерне рішення бронювання нижньої лобової деталі, коли сам захист кріпиться не до корпусу, а з рознесенням.

Т-62 на 103-му бронетанковому заводі РФ

Також готова версія машини характерна максимально широким використанням динамічного захисту. Зокрема він у чотири ряди розміщений на бортах, а також, схоже, що й на задній частині башти.

Т-62 на 103-му бронетанковому заводі РФ

Зазначимо, що збільшення ваги бронювання вимагає модернізації й ходової частини, яка має бути пристосована до збільшеної маси. Особливо, передні торсіони для машини із посиленням бронювання верхньої та нижньої лобових деталей.

Але на жодному танку не встановлена гіростабілізована оптико-тепловізійної станції на щоглі з якою модернізований Т-62 демонструвався у 2021 та 2022 році.

Т-62 модернізація

Також можливо дискутувати на тему, що виробництво Т-62 у РФ буде розгортатися і поки це лише початок. Але справа в тому, що чим далі буде здійснюватись відновлення машин, тим у гіршому стані вони будуть надходити на завод. Бо спочатку відновлюються машини у кращому стані, після чого переходять до більш "вбитих", відновлення яких потребує більше зусиль й часу.

Також завод цілком закономірно почне займатись не тільки тим, що буде розконсервовувати старі Т-62 та їх модернізувати, а й ремонтувати ті, що вже були пошкоджені на передовій, що також відтягне додаткові ресурси.

Читайте також: США готові продати 300 вживаних Bradley Греції: й в Афінах вже заговорили про "круговий обмін" на БМП-1 для України