xcounter
#

США готові продати 300 вживаних Bradley Греції: й в Афінах вже заговорили про "круговий обмін" на БМП-1 для України

Bradley M2A2 (всі фото: US DoD)
Bradley M2A2 (всі фото: US DoD)
10105

"Круговий обмін" Bradley на БМП-1 з Греції звісно в теорії можливий, але об'єктивно є значно цікавіші та актуальніші варіанти

Ще у 2020 році США запропонували Греції на вкрай цікавих умовах отримати декілька сотень вживаних БМП Bradley, за які Афіни мали б заплатити лише вартість відновлювального ремонту та логістику. Попри те, що ця пропозиція не була реалізована, вона залишається в силі.

Зокрема, як пише грецьке видання Πτήση & Διάστημα, міноборони країни отримало позитивну відповідь від США щодо можливості постачання одразу 300 БМП Bradley у версії M2A2 ODS-SA у короткостроковій перспективі. При цьому ціна для Афін буде більш ніж демократичною - 1 млн євро за одну БМП, тобто приблизно 300 млн євро за всю партію.

Читайте також: Західні експерти оцінили, скільки треба на розгортання F-16 в Україні, і їх "оцінки" м’яко кажучи здивували
M2A2 Bradley

Для Афін такий сценарій більш ніж цікавий, бо круговий обмін БМП-1 на німецькі Marder виявився доволі затягнутим у часі - на перемовини знадобилось цілих чотири місяці. Паралельно з цим наразі розглядається контракт на закупівлю у Німеччини доволі великої партії бронетехніки, включно із 205 одиницями новітніх KF41 Lynx, отриманнями додаткових Marder 1A3 та модернізацією Leopard 2A4 до рівня Leopard 2A7. Загальна вартість цього контракту оцінюється у 3,5 млрд євро.

При цьому домовленість ускладнюється боргом Греції перед Німеччиною, а також тим, що й така масштабна закупівля цілком може потребувати додаткових кредитів. Тобто 300 Bradley за 0,3 млрд євро виглядають для Афін більш ніж цікавим варіантом. А, як зазначає видання, скоріш за все це вже, навіть ця сума може бути нижчою за рахунок "кругових постачань" бронетехніки для України. Зокрема відомо, що США також практикують надання країнам, які передають Україні своє озброєння "ваучерів", якими можливо розрахуватися при замовленні американського озброєння.

БМП-1

З боку Defense Express зазначимо, що у випадку застосовування такого сценарію, в якому на думку грецького ЗМІ вже фігурує Україна, можливо уважніше подивитися на те, що може бути дійсно потрібне ЗСУ. Бо "розплатитися" за Bradley лише радянськими БМП-1 у Греції навряд вийде, навіть якщо рахувати за формулою 1 на 1. Бо загалом країна має лише до 169 БМП-1 (за Military Balance на 2022 рік).

Але країна має певні види озброєння, які також важливі для посилення ЗСУ. Наприклад, танки Leopard 2 - 170 у версії A6HEL та 183 A4. А основною танкового парку насправді є 500 Leopard 1A4/5, сценарій передачі яких більш ймовірний за Leopard 2.

До цього необхідно додати доволі значну частку артилерії у 418 САУ M109, але вкрай важливо розуміти, що у грецькій армії у строю є такі раритети, як A1B та A2. Але, об'єктивно Греція навряд розглядає будь-який варіант окрім кругового постачання БМП-1.

M2A2 Bradley

Водночас, цілком справедливим є розгляд питання, а чому Україні не активізувати питання з отриманням, можливо навіть й на тих самих фінансових умовах, цих самих 300 БМП Bradley, які якраз у версії M2A2 ODS-SA постачаються у вигляді допомоги для ЗСУ у кількості 109 одиниць.

Читайте також: Успішне застосування JDAM-ER, "Изделие 504АП", яким рашисти хотіли здолати нашу ППО, та інші новини й події тижня війни від Defense Express