xcounter
#

Успішне застосування JDAM-ER, "Изделие 504АП", яким рашисти хотіли здолати нашу ППО, та інші новини й події тижня війни від Defense Express

16035
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел

Про російську ракету "Изделие 504АП", успішне використання JDAM-ER та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Нова тактика ракетної атаки РФ

У ніч на 9 березня РФ здійснила масований ракетний удар по Україні з використанням нової тактики. Цьому удару передувала понад двотижнева "тиша" під час якої ворог по цивільних об'єктах запускав лише дрони-камікадзе типу Shahed.

Читайте також: Танкіст ЗСУ розповів, чим крутий танк Leopard 2: снайперська гармата, швидкість заднього ходу та інші переваги
МиГ-31К з Х-47 "Кинжал"
МиГ-31К з Х-47 "Кинжал"

Вочевидь, накопичивши відповідні запаси, окупанти здійснили комбіновану атаку, яка складалась з 81 ракети різних типів та 8 Shahed-ів. Кількість крилатих ракет у пуску становила 48 одиниць, з яких 34 одиниці були знищені, що становить 70%. Також зазначено, що всі ракети X-59 та Х-31П не досягли своєї цілі завдяки "організованої протидії", скоріш за все було використано комплекси РЕБ, хибні цілі або ворожі ракети вдарили по вже пустих позиціях. Також знищено 4 Shahed-а.

Водночас збиття X-22, Х-47 "Кинжал", а також зенітних ракет з комплексів С-300 залишається наявними у Збройних Силах України засобами неможливим. І "вага" цих засобів ураження у загальному "залпі" становила 30%, більше того, ворог здійснив одночасний пуск шести ракет "Кинжал", що є вкрай нетиповим, бо раніше мова йшла про у прямому сенсі одиничні пуски.

Рашисти ще з листопада 2022 року хотіли здолати нашу ППО ракетами "Изделие 504АП", але зазнали невдачі

Дослідник радянської та російської авіації Пьотр Бутовскі в своїй статті для польського журналу ZBIAM описав генезис рашистських крилатих ракет типу Х-101.

У цьому тексті Бутовскі стверджує зокрема, що ще в 2017 році росіяни провели випробування версії цієї ракети під індексом "Изделие 504АП", котра відрізнялась від базового варіанту зокрема наявністю станції постановки активних завад СП-504 (виробництво такої станції теж стартувало в 2017 році). Ну і також – "Изделие 504АП" відрізнялось наявністю системи наведення "Отблеск-У", з принципом роботи аналогічним до західних TERCOM та DSMAC, що використовуються на американських КР Tomahawk. Розповідаємо детальніше про ракету "Изделие 504АП".

У Пентагоні підтвердили успішне використання Україною JDAM-ER, але поки їх замало

Генерал повітряних сил США Джеймс Хекер [James Hecker], який є командувачем ПС США у Європі, а також ПС НАТО та США в Африці, підтвердив, що Україна отримала саме високоточні плануючі бомби JDAM-ER та вже успішно їх використовує. Зазначимо, що раніше інформація про використання саме цієї версії бомб спиралось лише на анонімні джерела західних ЗМІ.

JDAM-ER
JDAM-ER

За його словами, які цитує видання The Drive, Україна отримала перші боєприпаси три тижні тому. При цьому JDAM-ER "дали можливість уражати зовсім інший набір цілей", які були недосяжні для літаків раніше, а також й для HIMARS. Але кількість переданих таких високоточних боєприпасів, як зазначив генерал, доволі обмежена.

Стали відомі рекордні строки прибуття перших корейських легких винищувачів FA-50 до Польщі

Після того, як Корея поставила перші замовлені САУ K9 та танки K2 до Польщі за 102 дні після замовлення, Сеул готовий продемонструвати ще один приклад "експрес-постачання" замовленого озброєння.

FA-50
FA-50. Фото: KAI

Як повідомляє польське профільне видання Defense24 з опорою на власні джерела, перші замовлені Варшавою легкі винищувачі FA-50 мають прибути до країни вже у серпні цього року. Враховуючи те, що контракт був підписаний 16 вересня, це означає строк отримання перших машин за 11 місяців.

Чим же ПВК "Вагнер" так дістала Сербію, що та наважилась продати для ЗСУ ракети для "Градів" на 40 км

Після того як стало відомо, що одна із сербських приватних компаній продала для ЗСУ реактивні снаряди Grad-2000 до БМ-21 "Град" із збільшеною до 40 км дальністю стрільби, президент Сербії Александр Вучич взявся публічно заперечувати цю інформацію. Що виглядає в принципі дивним, особливо після його слів про те, що йому (тобто Вучичу) "не потрібні ані похвала, ані погрози від ПВК Вагнер". І особливо на тлі того, що факт поставки сербських "олівців" до "Градів" виглядав лише як оборудка однієї з приватних фірм, що свої "вироби" продала "на папері" одній із фірм Туреччині.

Бронеавтомобіль "Чекан", який використовує ПВК "Вагнера"
Бронеавтомобіль "Чекан", який використовує ПВК "Вагнера", ілюстративне фото з відкритих джерел

Прояснити ситуацію може ось ця публікація від американської аналітичної установи Jamestown Foundation, яка вказує – ПВК "Вагнер" буквально дістало Сербію, але ця країна ще не готова до радикального розриву відносин із Москвою.

Читайте також: Завод Rheinmetall з виробництва KF51 Panther: навіщо це німцям, які реальні строки та інші аспекти