xcounter
#

У Пентагоні підтвердили успішне використання Україною JDAM-ER, але поки їх замало

JDAM-ER
JDAM-ER
26009

JDAM-ER - один з найкращих засобів для знищення високозахищених об'єктів і Україна вже його активно використовує

Генерал повітряних сил США Джеймс Хекер [James Hecker], який є командувачем ПС США у Європі, а також ПС НАТО та США в Африці, підтвердив, що Україна отримала саме високоточні плануючі бомби JDAM-ER та вже успішно їх використовує. Зазначимо, що раніше інформація про використання саме цієї версії бомб спиралось лише на анонімні джерела західних ЗМІ.

За його словами, які цитує видання The Drive, Україна отримала перші боєприпаси три тижні тому. При цьому JDAM-ER "дали можливість уражати зовсім інший набір цілей", які були недосяжні для літаків раніше, а також й для HIMARS. Але кількість переданих таких високоточних боєприпасів, як зазначив генерал, доволі обмежена.

Читайте також: Рашисти ще з листопада 2022 року хотіли здолати нашу ППО ракетами "Изделие 504АП", але зазнали невдачі
JDAM-ER
JDAM-ER

Він також зазначив, що для їх скидання використовується, як й прогнозував Defense Express, тактика скидання з кабрування під час маловисотного польоту. Справа в тому, що максимальна дальність скидання JDAM-ER у 72 км досягається тим, що літак має знаходитись на висоті 12 км та мати високу дозвукову швидкість. Що означає наражатися на значну небезпеку через наявність у противника винищувальної авіації та далекобійних ЗРК.

Водночас Повітряні Сили України можуть безпечно та ефективно використовувати JDAM-ER у режимі маловисотного скидання й тоді дальність польоту плануючої бомби буде становити до 40 км.

JDAM-ER
JDAM-ER та сценарій його використання (джерело: Carlo Kopp)

Також зазначимо, що слова Джеймса Хекера відносно цілей, які тепер може ефективно уражати JDAM-ER, то скоріш за все мова йде не про їх віддаленість від переднього краю, а тип. Бо високоточні бомби є ідеальним засобом для боротьби із високозахищеними об'єктами, наприклад, командними пунктами або ключовими вузлами оборони.

Звісно для їх ураження можливо використовувати й ракети GMLRS, але вага бойової частини цієї ракети складає близько 90 кг, водночас JDAM-ER можуть бути встановлені й на 2000-фунтові (908 кг) бомби, наприклад Mk 84, яка дозволяє пробити 3,3 метра бетону та має 429-кг бойову частину.

Читайте також: Російський "стелс" виявився фейком: дослідження ракети Х-101 показало відсутність радіопоглинального покриття