xcounter
#

Танкіст ЗСУ розповів, чим крутий танк Leopard 2: снайперська гармата, швидкість заднього ходу та інші переваги

16815
Leopard 2, фото Krauss-Maffei Wegmann
Leopard 2, фото Krauss-Maffei Wegmann

Військовий ЗСУ розповів про досвід навчання на Leopard 2 та переваги цього танка

Україна вже отримала перші 14 танків Leopard 2A4, а Німеччина та Португалія до кінця березня мають поставити ще 21 танк Leopard 2A6 – тобто вже в цьому місяці в Україні має бути щонайменше батальйон танків Leopard 2. Ці танки – нова зброя для ЗСУ, і тому цікавим у цьому контексті є відгуки наших танкістів про основний бойовий танк Leopard – нещодавно видання АрміяInform опублікувало інтерв’ю зі старшим сержантом Євгеном Мартинюком, бійцем 17-ї окремої танкової бригади імені Костянтина Пестушка, який розповів про навчання на німецькому танку та відзначив переваги цієї машини.

Leopard 2A6
Leopard 2A6, фото Krauss-Maffei Wegmann

Про навчання Мартинюк розповідає таке: вчаться інтенсивно – по 13 годин на день. У першу половину дня бійці вивчають характеристики машини, далі вчаться на тренажері збирати та розбирати танки.

Читайте також: Leopard 2: які є версії машини й на що треба звертати увагу для того, щоб їх відрізнити
танки leopard 2
Фото: АрміяInform

"Вивчаємо електрообладнання, двигуни, захист — словом, різні системи. На тренажерах є можливість вводити несправності. Ми вчимося шукати пошкодження електропроводки, де що згоріло чи замкнуло", – розповідає старший сержант. Військовий відзначає, що інструктори задоволені роботою українських танкістів, зокрема пригадує випадок, коли вони змогли замінити двигун швидше, ніж треба було це зробити. Загалом, як відзначає Мартинюк, щоб замінити двигун і знову відправитися в бій, треба витратити всього 40 хв.

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform

Про сам танк військовий передусім відзначає таке: "Leopard 2 – не такий, як ми звикли". Старший сержант відзначає, що машина стартує швидше, ніж той же Т-80, "фактично як машина – ключ повернув і поїхав".

Хоча танк і важкий (Leopard 2A4 – 55 тонн, Leopard 2A6 – 62,5 тонни), танкіст ЗСУ каже, що вражений динамікою руху німецького танка, зокрема тим, як швидко машина рушає з місця і набирає швидкість. Окремо відзначає швидкість заднього ходу, яка в Leopard 2 становить 31 км/год: "В умовах, коли треба швидко відійти з позиції, це неабиякий плюс. Т-64 або Т-72 заднім ходом рухаються зі швидкістю добре якщо 5 км/год". Окремо відзначає дуже чутливу коробку-автомат з миттєвою реакцією на перемикання та штурвал, за допомогою якого відбувається керування танком Leopard 2.

Гармату танка Leopard 2 Мартинюк називає "снайперською гвинтівкою" з дальністю до 4 км вночі й до 5 км вдень. Водночас тепловізор працює так, що дозволяє ідентифікувати цілі на відстані до 4 км. Башта танка здійснює повний оберт лише за 9 секунд.

Відзначає також і зручність машини – для екіпажа в танку набагато більше місця у порівнянні з радянськими машинами: всі члени екіпажу "нормально почуваються" у танку, а заряджаючий "може навіть лягти поспати" та й загалом танкіст відзначає, що "в середині з погляду ергономіки все набагато зручніше, ніж ми звикли".

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ