xcounter
#

Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ

9770
Канадський Leopard 1C2 в Афганістані, архівне зображення з відкритих джерел
Канадський Leopard 1C2 в Афганістані, архівне зображення з відкритих джерел

Якщо не дати "супровід" для боротьби з піхотою та мінами противника, можуть бути вкрай неочікувані втрати

Вже в квітні 2023 року ЗСУ мають отримати перші Leopard 1A5, до весни наступного року можемо отримати мінімум 100 таких машин, також фігурує цифра в максимум 170 машин. Тому окремо цікавим стає питання, як танки цього типу можуть себе показати в умовах боїв найбільшої війни з часів Другої світової.

Так як подібного досвіду нема ні в кого, доводиться шукати досвід за принципом "ну хоч щось схоже". І під таку оцінку, наприклад, цілком підпадає приклад того, як контингент Канади протягом 2006-2011 року використовував для війни в Афганістані свої Leopard 1C2. Досвід виявився настільки специфічним, що після нього канадці в принципі занедбали свій бронетанковий парк. Тому заслуговує на окрему увагу.

Читайте також: Як так вийшло, що Канада дала для ЗСУ лише чотири Leopard 2, хоча має 82 таких танки
Канадські Leopard 1C2, архівне зображення з відкритих джерел

Для початку – як взагалі вийшло так, що канадці використовували саме Leopard 1, а не скажімо американські M48 чи M60. Тут історія виглядає так.

У 1970-х роках канадській армії для комплектування своєї бригадної групи на території ФРН знадобились нові ОБТ. А тут німці виявились дуже до речі зі своєю люб’язною пропозицією орендувати "на пробу" декілька Leopard 1. В умовах дослідної експлуатації ці машини показали себе настільки добре, що в підсумку Канада замовила 114 танків Leopard 1, які були розподілені між частинами на території ФРН та підрозділами безпосередньо на канадській території.

Канадські Leopard 1C2 в Афганістані, архівне зображення з відкритих джерел

Перша модернізація канадських Leopard 1 під індексом C1 відбулась аж в 1995 році, й передбачала тільки посилення броні корпусу. Дві такі машини канадська армія використала для своєї місії в Боснії та Герцеговині, переважно для "інженерних задач", для чого на ці танки поставили протимінні катки та плуги.

Модернізація під індексом Leopard 1C2 відбулась у 1999 році, передбачала заміну сварних башт на литі, посилення бронезахисту башт, установку нового прицілу та покращеного гідравлічного приводу для тих же башт.

Канадські Leopard 1C2 в Афганістані, архівне зображення від Canadian Armed Forces

Коли в 2006 році перед Канадою виникло питання, що їй потрібно спорядити свій контингент для війни в Афганістані, питання з "машиною вогневої підтримки" в принципі не стояло – очевидно, що ця роль випала саме Leopard 1C2. Для забезпечення дій танків були також придані чотири БРЕМ та чотири інженерні машини AEV на шасі Leopard 1. І здавалось би, що тут може піти не так, особливо якщо твій противник – погано організовані таліби із максимум легкою протитанковою зброєю та саморобними фугасами.

Але таки щось пішло "не так". Бо за час боїв в Афганістані канадці втратили мінімум три Leopard 1C2 знищеними та ще 15 таких танків пошкодженими. На ці машини канадцям довелось терміново ставити додатковий протимінний захист, але це було лише "проміжне" рішення.

Підбитий в Афганістані канадський Leopard 1C2, архівне зображення з відкритих джерел

Міноборони Канади взагалі озадачилось питанням взяти терміново в оренду танки Leopard 2 як більш досконалішу технічно "машину вогневої підтримки". Тут плече підставив бундесвер, котрий дав канадцям в оренду 20 таких танків.

Фіаско канадських Leopard 1C2 виявилось настільки гучним, що такі танки в свій час відмовилась купувати навіть Йорданія, якій треба була терміново бойова техніка для боїв проти ІДІЛ. Тому армія Канади просто списала свої Leopard 1C2 в 2017 році, зараз ці машини можна побачити переважно як пам’ятники біля канадських військових баз.

Канадський Leopard 1C2 у вигляді пам'ятника, ілюстративне фото з відкритих джерел

Здавалось би, що канадцям на свої Leopard 1C2 для місії в Афганістані теж треба було просто активніше використовувати протимінне навісне обладнання, й таких втрат можна було б уникнути. Але як показує досвід боїв за Херсонщину влітку-восени 2022 року, коли рашисти невдало намагались застосувати проти ЗСУ свої Т-62, для танків типу Leopard 1A5 краще також придавати "супровід", який би допомагав боротись із піхотою противника, умовно кажучи щось на кшалт "мотолиги" із ЗУ-23-2.

Ну і можливо, для посилення захисту наших майбутніх Leopard 1A5 варто було б використати не тільки звичні елементи, як то наварювання блоків "Контакт-1" та протикумулятивних решіток (за прикладом модернізації словенських M-55S). Але й також – посилити захист днища та поставити за можливості протимінне навісне обладнання.

Канадські Leopard 1C2 в Афганістані, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як можливо підтягти найслабше місце Leopard 1 - готові рішення, які можливо доволі швидко інтегрувати