xcounter
#

Як можливо підтягти найслабше місце Leopard 1 - готові рішення, які можливо доволі швидко інтегрувати

Leopard 1C2 (фото: KWM)
Leopard 1C2 (фото: KWM)
8550

Leopard 1 будуть у ЗСУ й цілком справедливо оцінити шляхи збільшення бойових можливостей машини

Танки Leopard 1 все ж таки будуть постачатися до ЗСУ, мова наразі йде про максимум 178 танків із запасів приватних компаній, які ще мають бути відновлені. Ці роботи профінансують уряди Німеччини, Нідерландів та Данії.

Але, у будь-якому випадку, перші машини можуть з'явитися в Україні не раніше літа, бо мова йде про повноцінне відновлення танків, які роками знаходились на зберіганні. Але звісно без сценарію з повною переробкою Leopard 1 на інші види озброєння.

Читайте також: У ЗСУ розповіли, як вже вісім місяців б’ють окупантів з трофейного Т-72Б3: став у пригоді з перших хвилин
Leopard 1A5
Leopard 1A5 (фото: KWM)

Враховуючи строки відновлення можливо сподіватися на те, що під час робіт буде посилення бронювання машини. Бо коли мова йде про Leopard 1 то необхідно усвідомлювати, що ця машина має доволі низький захист. Навіть у лобовій проекції у базовій версії він становить лише до 70 мм і це нижче за показник навіть Т-62.

Звісно мова не йде про можливість підняти захист машини на рівень сучасних танків. Бо це буде означати тотальне перепроєктування танка з ходовою та двигуном. Але деякі рішення можливо, а головне, доволі швидко, інтегрувати.

Зокрема можливо подивитися на те, як оновили Leopard 1 у Канаді у версії Leopard 1C2, який для бойових діях в Афганістані отримав додатковий комплект бронювання MEXAS-M з комбінованими композитними елементами від німецької компанії IBD Deisenroth Engineering. Ця броня належить до типу NERA - пасивного захисту проти кумулятивних боєприпасів.

Leopard 1C2
Leopard 1C2 у Афганістані (фото: Canadian Armed Forces)

Цей комплект броні встановлюється на лобову частину корпусу, передню полусферу башти та бокової проекції, а також на маску гармати. Вона підвищила стійкість машини проти кумулятивних боєприпасів, а також трохи підвищила захист від кінетичних снарядів, але не настільки, щоб говорити про захист від танкового калібру.

Встановлення додаткової броні такого типу можливо в цілому розглядати як кращий варіант за встановлення навіть динамічного захисту. Хоче сценарій, коли вже у військах на Leopard 1 почнуть "наварювати" "Контакт-1" - виключити неможливо.

Додатковими варіантами захисту можливо, виключно у теорії, вважати комплекси активного захисту, але їх встановлення на Leopard 1 виглядає як більш ніж фантастичне рішення. Хоча із сучасних технологій на цій машині точно не буде зайвою спеціальна накидка для маскування у тепловізійному діапазоні.

Leopard 2
Маскувальна сітка, яка знижує видимість у тепловізійному спектрі на Leopard 2

Також цілком можливо інтегрувати до Leopard 1 такі елементи, як сенсори лазерного опромінювання, які дозволять попереджати екіпаж щодо загрози використанням противником ПТРК чи боєприпасів із напівактивним лазерним наведенням. Й загалом, у комплексі, все це може підтягти реальні бойові можливості Leopard 1.

Читайте також: "Можливості більшої дальності" від Великої Британії: на що з британського озброєння може розраховувати ЗСУ