xcounter
#

"Можливості більшої дальності" від Великої Британії: на що з британського озброєння може розраховувати ЗСУ

Storm Shadow та SPEAR - все що з далекобійного є у Великій Британії, якщо звісно не враховувати балістичні ракети Trident II для підводних човнів
Storm Shadow та SPEAR - все що з далекобійного є у Великій Британії, якщо звісно не враховувати балістичні ракети Trident II для підводних човнів
22642

У випадку з Великою Британією, якщо йдеться про далекобійне ракетне озброєння, мову можливо вести про Storm Shadow та SPEAR

Як повідомляє уряд Великої Британії під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Ріші Сунака, з боку Лондона буде запропоновано "можливості більшої дальності" - longer range capabilities.

Нова зброя "підірве здатність Росії постійно завдавати ударів по цивільній та критично важливій національній інфраструктурі України та допоможе послабити тиск на лінії фронту в Україні". І як й у випадку з розширенням підготовки Великої Британії українських військових на пілотів винищувальної авіації, головним питанням є, яка саме зброя криється за терміном "можливості більшої дальності".

Читайте також: Іран показав нову підземну базу, де буде ховати свої F-4D/E Phantom II

З точки зору логіки, мова не може йти про американські ATACMS, бо це точно не та зброя, якою можуть розпоряджатися британці, як мінімум через те, що вона не знаходиться на озброєнні. Тому варто звернути увагу на те, що вже є строю британських збройних сил, або те, що виробляється британськими оборонними компаніями.

І на перше місце одразу можливо поставити крилату ракету повітряного базування Storm Shadow також відому під назвою SCALP. Вона розроблена пан'європейською компанією MBDA, до якої входить значна британська частка - 37,5% належить BAE Systems. Оригінальна ракета, яка створена з активним використанням технології малопомітності, має дальність до 560 км. Загальна вага ракети SCALP складає 1300 кг з яких 450 кг припадає на бойову частину.

Для прориву ППО ця ракета використовує класичний маловисотний політ на дозвуковій швидкості. За точність наведення відповідає весь набір сучасних систем - інерціальна та супутникова система навігації, режим порівняння еталонного зображення з наявним - DSMAC. Більше того, на термінальній ділянці ракета скидає носовий обтічник під яким знаходиться тепловізійна камера, зображення з якої обробляється самою ракетою для максимально точного ураження цілі.

Водночас, через міжнародні домовленості щодо ракетного озброєння, життєздатність яких наразі під величезним питанням через передачу РФ Білорусі ОТРК "Искандер" з крилатими ракетами Р-500, існує експортна версія SCALP з дальністю до 300 км.

Ця ракета вже інтегрована для запуску з Tornado у версіях IDS та GR4 (останні були списані у Великій Британії у 2019 році), Gripen, Mirage 2000, Rafale, а також Eurofighter у версії з Phase 2 Enhancement та вище.

Storm Shadow SCALP Eurofighter
Дві Storm Shadow SCALP під крилом Eurofighter (фото: RAF)

З великою долею вірогідності всі дані щодо цілі закладаються у ракету ще на землі, бо мова йде про величезний об'єм даних для системи DSMAC та сигнатуру цілі. Через це інтеграція її навіть під крило радянських машин вбачається доволі реалістичним шляхом за аналогією з протирадіолокаційною AGM-88 HARM.

Альтернативою Storm Shadow - SCALP могли вважатися SPEAR від того ж MBDA - легка високоточна ракета вагою у 100 кг з максимальною дальністю польоту у 130-140 км. Окрім традиційної супутникової та інерціальної системи наведення для ураження цілей вона може використовувати радіолокаційну, тепловізійну або напівактивну лазерну головки самонаведення.

Але справа в тому, що ця ракета не очікується у короткостроковій перспективі взагалі. Попри те, що вперше її випробували ще у 2016 році, плани її прийняття на озброєння змістились з 2025 року на 2028 рік.

Водночас цілком можливо, що мова йде й про інше, менш очевидне озброєння. Й сподіваємось, що більше конкретики з'явиться вже найближчим часом, як і сама "довга рука" у ЗСУ.

Читайте також: США погодили продаж Польщі HIMARS за 10 млрд доларів з ATACMS та GMLRS-ER: оголошена кількість пускових та ракет