xcounter
#

Велика Британія буде навчати українських пілотів винищувачів: про підготовку на які літаки може йти мова

Eurofighter (всі фото: RAF)
Eurofighter (всі фото: RAF)
13485

У британських повітряних силах у строю лише два типи винищувачів - F-35 та Eurofighter, але існує ще два можливих сценарії навчання українських льотчиків, які не варто виключати

Українські пілоти винищувальної авіації будуть навчатися у Великій Британії, що входить у розширену підтримки ЗСУ з боку Лондона. Вона також включатиме "негайне посилення" військовою технікою та довгострокову підтримку, включно зі збільшенням об'ємів навчання інших українських військових.

"Я пишаюся тим, що сьогодні ми розширимо цю підготовку від солдатів до морських піхотинців та пілотів винищувачів, забезпечивши Збройні Сили Україні для їх здатності захищати її інтереси у майбутньому", - цитує прес-служба британського уряду прем'єр-міністра Ріші Сунака.

Читайте також: США погодили продаж Польщі HIMARS за 10 млрд доларів з ATACMS та GMLRS-ER: оголошена кількість пускових та ракет

Також у повідомленні зазначається, що "навчання дозволить пілотам у майбутньому керувати сучасними винищувачами стандарту НАТО". Зазначимо, що ця заява пов'язана із зустріччю президента України Володимира Зеленського з британським прем'єр-міністром, яка сьогодні планується у Лондоні.

В цій ситуації головним питанням залишається на якому літаку будуть тренуватися українські пілоти. Бо, об'єктивно, вибір у Великій Британії не досить широкий. Зокрема Royal Air Force з винищувачів зараз оперують лише F-35B та Eurofighter Typhoon. В теорії, а з огляду на все, не варто виключати будь-які варіанти, до 2019 року британці експлуатували Panavia Tornado.

F-35
F-35

Кожен з цих літаків, об'єктивно, вбачається відносно малореалістичним для передачі Україні. По-перше, одразу можливо виключити F-35 з причин унікальності, секретності, а також об'єктивно у тому, що у світі точно немає "зайвих" літаків п'ятого покоління.

Eurofighter - це спільна розробка Великої Британії, Німеччини, Італії та Іспанії, формально штаб-квартира концерну Eurofighter GmbH взагалі знаходиться у Німеччині. Тому, з певною долею вірогідності, реекспорт літака буде потребувати дозволу Берліна.

Eurofighter
Eurofighter

Але це доволі тонке юридичне питання, бо формально це спільний літак і визначити право "остаточного голосу" щодо нього більш ніж важко. Аналогічне твердження стосується й Panavia Tornado, до якого додається ще одне логічне питання - де взяти ці літаки.

Panavia Tornado
Panavia Tornado

Врешті решт не виключений й інший сценарій. Мова дійсно йде про підготовку українських пілотів винищувальної авіації, але про базову підготовку на тренувальних літаках BAE Hawk T1.

BAE Hawk T1
BAE Hawk T1

З огляду на все, одним з найбільш реалістично-оптимістичних сценаріїв є саме Eurofighter. Справа в тому, що Велика Британія зараз має 48 "зайвих" винищувачів.

Щоправда, до них вже приглядається Туреччина, яка зустрілась з ризиком, через позицію щодо вступу Швеції до НАТО, без можливості оновити свій парк F-16. Але навіть за таким сценарієм Анкара оцінювала свою потребу від 24 до 48 машин. Тобто, в теорії, машини можуть розподілитися порівну.

Eurofighter
Eurofighter

Менш оптимістичний, але все ж таки цілком ймовірним сценарієм залишається саме базова підготовка пілотів, на учбово-тренувальних літаках. І тоді фактично мова буде йти про підготовку курсантів.

У будь-якому випадку, скоріш за все, вже найближчим часом з'явиться повніша інформація щодо програми навчання українських пілотів.

Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці