xcounter
#

Іран показав нову підземну базу, де буде ховати свої F-4D/E Phantom II

8280
Іранська підземна авіабаза, фото ілюстративне
Іранська підземна авіабаза, фото ілюстративне

Іран активно продовжує розбудовувати свої підземні військові бази

Іран продемонстрував на відео свою "новітню" підземну авіабазу, яку ймовірно використовує, щоб "ховати свої винищувачі", передусім "ветеранів" F-4D/E Phantom II, які наразі становлять значну частину повітряних сил цієї країни, розповідає видання The War Zone.

Читайте також: Іран показав на відео моторошне підземне ракетне місто

Іран розкрив інформацію про свою підземну авіабазу під назвою Eagle 44 після наймасштабніших в історії спільних навчань США та Ізраїлю, які пройшли у січні цього року.

Наразі незрозуміло, як довго Іран працював над створенням своєї авіабази та чи є вона абсолютно новим об’єктом, який вирили десь в горах або ж "удосконаленням" якоїсь з вже існуючих баз, який Іран будує для зберігання та захисту своїх ракет та безпілотників.

Ця база має бути досить великою за розмірами – на фото демонструється щонайменше декілька озброєних літаків F-4. Водночас також стверджується, що нова підземна авіабаза буде не тільки використовуватися для зберігання літаків та безпілотників, але й для їхньої експлуатації.

Тобто – база повинна бути приєднана до злітно-посадкової смуги, мати запаси як палива, так і боєприпасів, засоби технічного обслуговування та ремонту, засоби захисту тощо.

Загалом Іран активно "закопує" важливі складові свого військового потенціалу глибоко під землю, щоб якнайкраще захиститися від атак з боку противника, хоча, звичайно, такі підземні комплекси стануть ключовими цілями для противників Ірану і не гарантують стовідсоткову безпеку.

Завод з виробництва Shashed-136
Завод з виробництва Shahed-136 та інших дронів у місті Ісфахан

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Іран допоможе РФ побудувати завод з виробництва дронів-камікадзе: іранська делегація вже відвідала РФ на початку цього року, де розглянула ймовірне місце розташування такого заводу. За планами, такий завод "у найближчі роки" зможе виробляти не менш як 6000 дронів, щоправда, поки виникають сумніви щодо того, що РФ та Іран зможуть вийти на таку цифру в озвучені "терміни".

Читайте також: ​Звідки в Ірану взагалі ракети: хто допомагав та який рівень технологій