xcounter
#

За якою схемою Сербія могла "вставити ніж у спину" рашистам, та продати для ЗСУ ракети до "Градів" на 40 км

2094
БМ-21 "Град", листопад 2022 року, фото - АрміяInform
БМ-21 "Град", листопад 2022 року, фото - АрміяInform

Схоже, тут мова не просто про бізнес, але й про свідомий "поворот від Москви" нинішнього керманича Сербії

Наприкінці лютого 2023 року одне із західних ЗМІ вказувало зокрема, що брокери від США із готівкою буквально "полюють" на боєприпаси радянських калібрів для ЗСУ, котрі можуть виготовлятись наприклад на заводах у Сербії. А тепер же маємо перше візуальне підтвердження, що Україна справді отримала необхідні боєприпаси від тієї ж Сербії.

Тут мова про поставку 3 тисяч реактивних снарядів Grad 2000 калібру 122 мм від сербської компанії Krušik, котрі відрізняються зокрема вдвічі збільшеною до 40 км дальністю стрільби та специфічним ракетним двигуном. Передача фактично відбулась ще декілька місяців тому, її факт досі приховували з міркувань безпеки.

Читайте також: Патрони для ЗСУ потрібні буквально на десятки мільярдів, а цифри по снарядам "взагалі не радують"
Сербські Grad 2000 в розпорядженні реактивної артилерії ЗСУ, фото - Ukraine Weapons Tracker, дата публікації - 28 лютого 2023 року

Сам факт того, що реактивні снаряди для стрільби по росіянам для ЗСУ могла поставити колись "проросійська" Сербія, сам по собі виглядає фантасмагорично. Але у відкритих джерелах уже циркулює одна із версій, як могла відбутись поставка сербських Grad 2000, і це виглядає ще більш фантасмагорично.

Мовляв, сербська Krušik за документами продала свої реактивні снаряди взагалі Туреччині, із якою у Белграда, м’яко кажучи, історично складні відносини. Далі "слід" Grad 2000 виникає взагалі в Братиславі, в якій живе доволі чисельна турецька громада. Ну а далі "слід" цих сербських виробів знову губиться аж до того моменту, поки ці реактивні снаряди не опинились на позиціях реактивної артилерії для стрільби по російським окупантам.

Інфографіка з характеристиками сербських Grad 2000, зображення з відкритих джерел

На перший погляд, сам факт того, що Сербія могла продати Україні реактивні снаряди через Туреччину, звучить малоймовірно. Але тут варто зауважити, що сама можливість продажу сербських боєприпасів для ЗСУ теж досі виглядала малоймовірною.

Досі Сербія в зовнішній політиці не відрізнялась публічною проукраїнською позицією. Тому, схоже, прийняти рішення почати бодай в гібридній формі допомогу для ЗСУ керівництво Сербії приймало із особистих мотивів, які можуть виражатись так – "росіяни дістали".

На цьому тлі особливо показовим виглядає рішення, яке озвучив президент Сербії Александар Вучич – влада країни переслідуватиме "добровольців", що вступили до лав ЧВК "Вагнер". При цьому Вучич промовив таку показову фразу – "мені не потрібні ані їх аплодисменти, ані їх погрози".

Передача російських Т-72Б1МС для збройних сил Сербії, травень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: ЄС планує 1 млрд євро на артилерійські снаряди для ЗСУ та вирішити питання зі снарядами на стратегічному рівні