xcounter
#

Снаряди 122-мм для ЗСУ робититиме ще один завод, його розташування дуже здивує

74940
Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів
Д-30 Збройних Сил України, ілюстративне фото довоєнних часів

Захід буквально полює на боєприпаси радянського калібру для України, і це дозволяє перезапустити виробництво, закрите ще 35 років тому

Видання The New York Times розповідає, що у січні 2023 року після 35 років простою знову запрацює снарядний завод в болгарському місті Костенц, що належить до державного холдингу ТЕРЕМ. Цей завод постачатиме боєприпаси калібру 122 мм саме для ЗСУ, стимулом для Болгарії перезапустити роботу цього підприємства стало буквально "полювання" Заходу на снаряди радянських калібрів для України.

Схоже, це підприємство має доволі невисокий рівень технологічності виробництва, раз репортери The New York Times підкреслюють, що "робота на заводі має смертельний ризик для життя". Але схоже, що тут нема іншого варіанту, аніж перезапустити завод, який зупинив роботу ще у 1988 році, бо для ЗСУ досі гостро потрібні саме боєприпаси до радянських систем озброєнь.

Читайте також: Патрони для ЗСУ потрібні буквально на десятки мільярдів, а цифри по снарядам "взагалі не радують"
Прохідна болгарського заводу ВМЗ, який виробляє снаряди для ЗСУ, фото - Nikolay Doychinov for The New York Times

Наскільки гострою є ця нестача, можна показати ось на такому прикладі. В болгарському місті Сопот працює державний снарядний завод ВМЗ, котрий після лютого 2022 перейшов на 6-денний робочий тиждень, щоб виробляти снаряди для потреб ЗСУ. І робота цього заводу стала настільки інтенсивною, що буквально "жителі міста звикли до того, що їх робота буквально пов’язана з війною в Україні".

Але, як бачимо, цього виявилось недостатньо, тому в тій же Болгарії довелось вводити в роботу додаткові робочі потужності. Показово, що автори The New York Times говорять про сам факт запуску в роботу додаткових потужностей по 122-мм снарядам в Болгарії, але не кажуть про джерела фінансування – болгарський уряд напряму чи інвестиції від Заходу.

Пам'ятник-гармата біля прохідної болгарського заводу ВМЗ, котрий виробляє снаряди для ЗСУ, фото - Nikolay Doychinov for The New York Times

Країни Заходу мають прямий інтерес навіть збільшувати закупки снарядів радянських калібрів для ЗСУ. Для нашого війська завжди треба якомога більше боєприпасів, бо тут до паритету з окупантами ще насправді далеко. Наскільки масштабними не були б поставки артсистем західних калібрів, основу парку артилерії ЗСУ досі складають артсистеми радянських зразків.

Варіант просто купувати наявні "радянські" боєприпаси у всіх можливих країнах світу доволі часто не спрацьовує через протидію РФ. Варіант купувати снаряди в "екзотичних" виробників та постачальників, як то Пакистан є складним через необхідність адмініструвати одразу декілька "схем" по приховуванню істинного джерела поставки боєприпасів, котрі потім опиняться в ЗСУ.

Характеристики 122-мм снаряда до гаубиці Д-30, який виготовляється в Пакистані на Pakistani Ordnance Factories, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Наприклад, автори того ж The New York Times стверджують, що у серпні 2022 року ніхто насправді не постачав до України 122-мм снаряди із Пакистану, покупцем виступила "прокладка" з Румунії, закупка в якої начебто провалилась. Але ж у відкритих джерелах були візуальні підтвердження поставок снарядів з Пакистану до гаубиць Д-30, через що питань стає тільки більше.

Цікаво, що одразу декілька країн Заходу сформували свої секретні "оперативні групи", які шукають боєприпаси для ЗСУ, де це тільки можливо. Наприклад, такі групи сформували Велика Британія та Люксембург, котрий наприклад купував реактивні снаряди до БМ-21 "Град" в Чехії. А брокери від США з готівкою буквально вишукують готові партії снарядів на заводах в Сербії, Румунії, Боснії та Герцеговині.

БМ-21 "Град", листопад 2022 року, фото - АрміяInform

На перший погляд, Болгарія – це "русофільська" країна, і дивно, що вона продає свої снаряди Україні як ворогу РФ. Але насправді болгари мають доволі тривалу історію продажів власної зброї всупереч інтересам Москви.

Наприклад, після 2011 року снаряди болгарського виробництва "раптом" опинились в загонів, які боролись проти режиму Башара Асада в Сирії, іншими словами – ці болгарські снаряди летіли по самим росіянам та їх сирійським сателітам, хоча тут Болгарію цікавили виключно гроші. І це все стало ще одним "мотивом" для російських спецслужб влаштувати диверсії на оборонних об’єктах Болгарії в 2014-2015 роках.

Формально, в 2022 році болгари продавали свої снаряди не Україні, а країнам ЄС, які уже потім реекспортували придбані боєприпаси. Але за такою "схемою" болгарський ОПК поставив рекорд в 3 мільярди євро експортних поставок. Тому навіть в нинішнього уряду Болгарії, що не відрізняється категоричністю відносно Кремля, є прямий фінансовий інтерес продавати нам снаряди, які потім полетять на голови російських окупантів.

Бойові стрільби із САУ 2С1 "Гвоздика" під час навчань ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У ЗСУ показали, як використовують трофейні російські високоточні снаряди "Краснополь" і чому не все так просто