xcounter
#

У ЗСУ показали, як використовують трофейні російські високоточні снаряди "Краснополь" і чому не все так просто

У ЗСУ показали, як використовують трофейні російські високоточні снаряди "Краснополь" і чому не все так просто
20974

Попри те, що "Краснополь" може бути використаний з більшості 152-мм артилерійських систем, головним питанням залишається забезпечення підсвітки цілей лазером, який має бути сумісним із цим снарядом

Під час навчань Окремої президентської бригади були використані трофейні російські високоточні 152-мм снаряди "Краснополь", про що свідчить відео та коментар 2-го самохідного артдивізіону бригади.

Самі снаряди використовувались із САУ 2С3 "Акація", а для управління вогнем був застосований комплекс "Оболонь".

Читайте також: Рашисти тримають лише 4 кораблі на 32 "Калібри" в Середземному морі, і це для них "антирекорд"

Зазначимо, що з огляду на кадри, значного браку цих трофейних боєприпасів у ЗСУ немає, особливо, якщо їх активно використовують під час навчання. Хоча про взяття певної кількості снарядів "Краснополь" у якості трофеястало відомо лише у жовтні.

Краснополь трофей ЗСУ
Трофейні "Краснополі" у ЗСУ

Водночас слід зазначити, що їх використання у ЗСУ цих трофейних боєприпасів вкрай цікаво з точки зору сумісності. Хоча використання цих снарядів можливо з усіх 152-мм артилерійських систем, таких як Д-20, "Акація" та "Мста", головним питанням залишається підсвічування цілі для її ураження.

крансополь
Збірка снаряда "Краснополь" у армії РФ

Справа в тому, що "Краснополь" має напівактивну лазерну головку самонаведення, тому для знищення цілі необхідно опромінювати лазером. Для цього можуть використовуватись, як наземна станція підсвічування або прицільні станції на БПЛА.

Краснополь трофей ЗСУ
Зібраний "Краснополь" у ЗСУ

Але справа в тому, що замало просто підсвітити ціль будь-яким лазером. Вони мають різні частоти - "літери", які мають бути встановлені на самому боєприпасі та збігатися з частотами станції підсвітки. Це зроблено спеціально для того, щоб виключити можливість появи завад, які можуть бути викликані підсвічуванням близько розташованих цілей різними підрозділами.

Відповідно до російських джерел, якщо брати наземні станції підсвічування, він може використовуватись із наступними пристроями: 1Д15, 1Д20, 1Д22, 1Д26, ЛЦД-3М1 та КМ-15 "Малахит", частина з цих станцій також входить у комплект машин управління вогнем артилерії 1В12.

КМ-15 Малахит
КМ-15 "Малахит"

Використання таких приладів, як 1Д15 та 1Д20, які доволі застарілі, пов'язано з тим, що попри те, що у РФ традиційно кричать про новітність "Краснополя", розробляти його почали ще у кінці 70-х років.

Більше того, у його розробці брало активну участь одне українське підприємство, яке створило власну версію цього ж радянського боєприпасу - "Квітник", а згодом й провело його модернізацію із застосуванням сучасних електронних компонентів. Тобто в Україні є вся інформація щодо самого "Краснополя", його особливостей та методології застосування.

1Д15
"Краснополь" та станція підсвічування 1Д15

А у ЗСУ є у наявності всі засоби, які дозволяють підсвічувати цілі для російського "Краснополя", зокрема якраз і згаданий у сюжеті комплекс управління артилерією "Оболонь". Більше того, російські станції підсвічування у достатній кількості також могли стали трофеями ЗСУ.

Читайте також: РФ намагається просунути Су-75 Checkmate в Індію після провалу з Су-57