xcounter
#

ЗСУ під Ізюмом вперше захопили "Краснополь", допоможе "хірургічно" нищити рашистів

79468
Рашистські керовані снаряди "Краснополь", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські керовані снаряди "Краснополь", ілюстративне фото довоєнних часів

Ймовірно, як "інструмент" для відстрілу підійде інший цінний трофей - новітня САУ "Мста-СМ2", яких назбиралось на дві батареї

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують – в результаті вдалого контрнаступу на Харківщині бійці Збройних Сил України захопили зокрема російські керовані снаряди "Краснополь" калібру 152 мм. Вартість одного такого снаряду складає близько 35 тисяч доларів. Конкретно на цій світлині ми можемо побачити менше 10 "Краснополів", і цього може вистачити лише для вивчення рашистського боєприпасу, що вперше потрапив у руки ЗСУ.

Але ймовірно, трофейних "Краснополів" насправді було більше, і що в найближчий час частину цих снарядів наші артилеристи "повернуть" їх колишнім "власникам".

Читайте також: Армія РФ кинула біля Ізюму не лише танки, але й унікальні постріли по $40 тисяч за штуку

За консервативними оцінками порталу Oryx, за весь час війни бійці ЗСУ взяли як трофей мінімум 12 новітніх рашистських САУ "Мста-СМ2". Ці артустановки, за твердженнями самих росіян, відрізняються зокрема новітньою апаратурою управління вогнем. Тому не будемо виключати, що саме "Мста-СМ2" стануть інструментом "відстрілу" трофейних "Краснополів" під час вивчення цих боєприпасів, або ж для утилізації російських окупантів на нашій землі.

Відстріл керованого снаряда "Краснополь" із рашистської САУ "Мста-СМ2", ілюстративне фото довоєнних часів

У квітні 2022 року були повідомлення про те, що бійці ЗСУ виявили знищену вантажівку рашистів, в якій були зокрема залишки від снарядів "Краснополь".

У квітні 2020 року командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко зазначав, що російські війська на Сході України використовують проти ЗСУ зокрема керовані снаряди "Краснополь". У вересні того ж року РФ перекинула в тимчасово окупований Крим перекинула гаубиці "Мста-Б", в комплекті до яких йшли боєприпаси "Краснополь". Щоб забезпечувати стрільбу такими снарядами, рашистські артилеристи отримали також безпілотники "Орлан-30".

Розробником "Краснополя" було російське "КБ приборостроения имени академика Аркадия Шипунова". Очільником цієї установи був Дмітрій Конопльов, і в липні 2022 року цей персонаж раптом помер, причини смерті – невідомі.

Залишки керованого снаряда "Краснополь", що потрапив в руки бійців ЗСУ, квітень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: "Уралвагонзавод" знайшов "застосування" для рашистських Т-72, з яких украли башту