xcounter
#

Нова тактика ракетної атаки РФ: 81 пуск, 70% ефективність проти Х-101 та "Калібрів", але масове використання ворогом "Кинджалів"

МиГ-31К з Х-47 "Кинжал"
МиГ-31К з Х-47 "Кинжал"
28513

Черговий ракетний удар рашистів відрізняється часом та активним використанням ракет "Кинжал" та Х-22

В ніч на 9 березня РФ здійснила масований ракетний удар по Україні з використанням нової тактики. Цьому удару передувала понад двотижнева "тиша" під час якої ворог по цивільних об'єктах запускав лише дрони-камікадзе типу Shahed.

Але сьогодні у ночі, вочевидь, накопичивши відповідні запаси, окупанти здійснили комбіновану атаку, яка складалась з 81 ракети різних типів та 8 Shahed-ів. Відповідно до даних Командування Повітряних Сил України:

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ
  • 28 крилатих ракет Х-101 та Х-555 повітряного базування
  • 20 крилатих ракет "Калібр" морського базування
  • 6 пусків ракет X-22 повітряного базування
  • 6 пусків ракет Х-47 "Кинжал" повітряного базування
  • 6 керованих ракет X-59 повітряного базування
  • 2 протирадіолокаційні ракети Х-31П повітряного базування
  • 13 пусків зенітних ракет С-300
  • 8 дронів-камікадзе Shahed-131 та Shahed-136

Кількість крилатих ракет у пуску становила 48 одиниць, з яких 34 одиниці були знищені, що становить 70%. Також зазначено, що всі ракети X-59 та Х-31П не досягли своєї цілі завдяки "організованої протидії", скоріш за все було використано комплекси РЕБ, хибні цілі або ворожі ракети вдарили по вже пустих позиціях. Також знищено 4 Shahed-а.

Водночас збиття X-22, Х-47 "Кинжал", а також зенітних ракет з комплексів С-300 залишається наявними у Збройних Силах України засобами неможливим. І "вага" цих засобів ураження у загальному "залпі" становила 30%, більше того, ворог здійснив одночасний пуск шести ракет "Кинжал", що є вкрай нетиповим, бо раніше мова йшла про у прямому сенсі одиничні пуски.

Х-47 Кинжал
МиГ-31К є у РФ єдиним носієм Х-47 "Кинжал"

Окрім того, нетиповим є час, який був обраний ворогом для удару - вночі. Справа в тому, що до цього абсолютна більшість ракетних атак відбувалась у світлу пору доби. Але 16 лютого ворог вперше, якщо не брати початок повномасштабного вторгнення РФ, здійснив масовий нічний пуск з 32 ракет, з яких 20 були крилатими ракетами повітряного та морського базування. І з огляду на все, тепер саме нічні атаки можуть для рашистів стати основними.

Загалом наразі відомо про декілька влучань у Києві, у результаті одного з них знищено декілька цивільних автомобілі у спальному районі столиці.

Російські ракети також уразили житлові будинки у Львівській та Одеській областях, а також у Харкові. Зазначається, що у Києві, Житомирі, Харкові, Одесі, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях зафіксовано удари по об'єктах енергоінфраструктури.

Відповідно до повідомлення НЕК "Укренерго" для того, щоб не допустити додаткових ушкоджень було застосовано превентивне знеструмлення, наслідки атаки традиційно максимально швидко усуваються, тому обмеження енергопостачання діють лише у Житомирській, Харківській та Одеській областях.

Варто додати, що нічне використання крилатих ракет Х-101 має свою особливість, пов'язану з меншою точністю наведення цього типу ракет, бо один з чотирьох компонентів системи навігації цієї ракети у темну пору доби фактично не працює.

Читайте також: Скільки винищувачів NGAD планують мати ПС США та як багато БПЛА будуть закріплені за ними і F-35