xcounter
#

Скільки винищувачів NGAD планують мати ПС США та як багато БПЛА будуть закріплені за ними і F-35

5080
Концептуальне зображення винищувача NGAD та паливозаправника
Концептуальне зображення винищувача NGAD та паливозаправника

У ПС США розбудовують повітряний флот майбутнього і оцінюють потребу в літаках наступного покоління та новітніх безпілотниках

Повітряні сили США озвучили плани щодо кількості свого майбутнього флоту літаків наступного покоління Next-Generation Air Dominance (NGAD), а також новітніх безпілотників з високим ступенем автономності – ведених БПЛА, що будуть закуповуватися у рамках програми Collaborative Combat Aircraft. Деталі про плани щодо літаків та БПЛА розповів секретар ПС США Френк Кендалл, як розповідають у виданні The War Zone.

винищувач шостого покоління
Одна з концепцій літака шостого покоління, що збиває ворожі ракети з лазерної установки

Так, у США зараз активно працюють над створенням винищувача шостого покоління NGAD – загалом же ці винищувачі, а також безпілотники CCA є частиною ширшої ініціативи ПС США, яка також передбачає створення нової зброї, датчиків, мережевих можливостей, систем управління боєм тощо.

Читайте також: "Ведений" БПЛА буде коштувати як F-35: у США назвали приголомшливі ціні авіаційної програми NGAD

Так от, план по літаках та безпілотниках поки що такий – всього у ПС США планують мати 200 винищувачів наступного покоління NGAD, а також тисячу безпілотників CCA – по два БПЛА на кожен винищувач шостого покоління (400 одиниць) і по два безпілотники для 300 винищувачів п’ятого покоління F-35 (600 одиниць).

f-35 винищувач
Концепція використання F-35 спільно з безпілотними платформами. Зображення Lockheed Martin

Як відзначається, кількість у 200 літаків NGAD приблизно відповідає кількості F-22, які є на озброєнні ПС США – раніше у службі заявляли про намір відмовитися від цих літаків, натякаючи на те, що Raptor в майбутньому буде замінений на винищувач шостого покоління.

Втім, відзначається, що цифри щодо літаків та винищувачів поки що не остаточні: "Ми поклали їх "на стіл" як спосіб структурувати все це навколо того, що ми вважаємо розумним першим траншем, розумним співвідношенням", – зауважує Кендалл.

B-21 Raider стелс-бомбардувальник
Стелс-бомбардувальник B-21 Raider (фото: US Air Force)

Крім того, у ПС США кажуть, що також обговорювали ідею об’єднання безпілотників CCA зі стелс-бомбардувальниками B-21 – але загалом така ідея, за словами Кендалла, "виявилася не дуже рентабельною".

Читайте також: Який вигляд матиме літак шостого покоління: нові зображення винищувача NGAD від Lockheed Martin