xcounter
#

Чому ракети Х-101 мають значно меншу точність у ночі, але ворог все одно їх застосовує у темну пору доби

Ту-95МС з ракетами Х-101
Ту-95МС з ракетами Х-101
20349

Х-101 використовує чотири системи наведення, одна з яких та найтехнологічніша DSMAC, у темну пору доби фактично не працює, а інші три мають свої особливості

Перехід рашистів на нічні масовані ракетні атаки є доволі нехарактерним явищем. Вперше, якщо не брати початок повномасштабного вторгнення, ворог застосував таку тактику 16 лютого, вдруге з активним застосуванням ракет Х-22 та Х-47 "Кинжал", сьогодні в ніч на 9 березня.

Попри це у загальному "залпі" з 68 ракет повітряного та морського базування, 48 були крилатими ракетами Х-101, Х-555 та "Калибр". І їх використання у ночі має свої доволі вагомі особливості, особливо, коли мова йде про Х-101. Але для початку необхідно нагадати, як крилаті ракети взагалі орієнтуються у просторі для атаки.

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ
Х-101
Крилата ракета Х-101

Справа в тому, що крилаті ракети мають комбіновану систему наведення, яка складається з чотирьох окремих складових. Також зазначимо, що коли СРСР розробляв власні крилаті ракети, а РФ потім їх модернізувала, були використані ті самі принципи, що у американських крилатих ракетах.

Базовою є інерціальна система наведення, яка полягає у тому, що ракета знає свої точні координати під час пуску, а далі обраховує своє положення виходячи з обрахунків швидкості, часу, курсу та інших параметрів. Така система є доволі низькоточною через похибки, які набігають за час її роботи і навіть із застосуванням найсучасніших технологій складають близько 3 метрів за хвилину польоту, для більш архаїчних систем цей показник у 2,5-3 рази вищий. Тобто для ракети із найсучаснішою інерціальною системою, яка знаходиться у повітрі три години похибка складає понад пів кілометра.

Інерціальна система Х-101
Блок гіроскопів інерціальної системи Х-101

Тому крилата ракета використовує супутникову навігацію, яка дозволяє отримувати точні координати під час усього польоту. Але звісно існують засоби РЕБ, які дозволяють глушити сигнали супутникової навігації, тому цей механізм не є абсолютно надійним. Більше того, крилаті ракети свого часу взагалі літали без неї завдяки ще одній системі навігації - TERCOM.

TERCOM
Принцип роботи TERCOM (джерело: Guidance and Navigation in the Global Engagement Department)

Суть TERCOM полягає у тому, що ракета радіовисотоміром сканує під собою поверхню, отримуючи данні щодо рельєфу. Ці дані порівнюються з еталонною моделлю, яка закладена у пам'ять ракети та має прив'язку до координат. Простою мовою ракета "знає", що у певний час має знаходитись у районі з певним характерним рельєфом. Здійснивши порівняння поверхні з еталонною система наведення може обновити поточні координати та оновити данні для інерціальної системи та "обнулити" похибку.

TERCOM Х-101
Доплерівський вимірник швидкості та зносу, який використовується у ситсемі TERCOM ракети Х-101

Водночас TERCOM має суттєвий недолік - рельєф має бути саме характерним, з перепадом висот, й він буде доволі погано працювати на одноманітній поверхні. Тому була розроблена система DSMAC, яка використовує вже порівняння знімків у оптичному діапазоні. Через це можливо використовувати для прив'язки райони з характерними об'єктами, наприклад, розв'язки доріг.

DSMAC
Принцип роботи DSMAC (джерело: Guidance and Navigation in the Global Engagement Department)

DSMAC напряму залежить від якості зображення, як еталонного, так й того, що зробить крилата ракета під час польоту. Воно залежить від рівня освітленості, пори року, та навіть конкретного часу доби через різну довжину тіней. Але уночі DSMAC фактично не працює і тому крилата ракета, яка оснащена цією системою, має у темну пору доби нижчу ефективність, ніж у випадку використання у день.

DSMAC Х-101
Стара та нова камери системи DSMAC Х-101 (фото: АрміяInform)

Також зазначимо, що існує підтверджена інформація що на Х-101 є система DSMAC (була нещодавно оновлена) та TERCOM, а на ракетах Х-555 та "Калибр" із додаткових систем навігації є лише TERCOM. А відповідь на питання чому ворог змінив час ракетного удару скоріш за все має два варіанти.

Збройні Сили України доволі ефективно знищують крилаті ракети завдяки переносним зенітним ракетним комплексам. А їх використання можливо лише за умови, коли боєць бачить саму крилату ракету, що об'єктивно можливо лише у світлий час доби. Тому рашисті опинились перед вибором, або запускати ракети у день, що означає те, що їх будуть збивати й з ПЗРК, або без DSMAC через ті райони, де може ефективно працювати TERCOM.

Також можливий й варіант того, що рашисти не можуть ефективно використовувати DSMAC через низький технологічний рівень та відсутність актуальних знімків поверхні.

Читайте також: "Стриж" з "бавовною" може бути кращим аніж "катер-камікадзе" як зброя проти Чорноморського флоту РФ