xcounter
#

"Стриж" з "бавовною" може бути кращим аніж "катер-камікадзе" як зброя проти Чорноморського флоту РФ

16985
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне

На такий висновок наштовхує як мінімум успішний "приліт" по терміналу в російському Туапсе, про який ми поговоримо нижче

Невіломий український безпілотник 28 лютого 2022 року виконав вдалий удар по терміналу "Роснефти" в російському порту Туапсе. Дотичні ознаки дозволяють стверджувати, що для цієї операції міг бути задіяний Ту-141 "Стриж", котрий долетів до цілі по дуже складній траекторії, про що Defense Express розповідав в окремій публікації.

За тиждень по тому на цю подію вирішив звернути увагу профільний ресурс Naval News, котрий вивів доволі простий висновок – "тепер ні один російський порт в Чорному морі не застрахований від ударів України". Але далі автори цього порталу викладають картину так, що це дозволяє поставити питання так – а що як "Стриж" з "бавовною" на борту може бути кращою зброєю для війни на морі, аніж "катер-камікадзе".

Читайте також: Чи зможуть наші катери-камікадзе після "обмежень на Starlink" ударити по кораблям з "Калібрами"
Атака українського безпілотника на російський порт в Туапсе 28 лютого 2023 року, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Naval News в своїй публікації ставить питання так. Коли Україна в квітні 2022 року отримала від західних союзників ПКР Harpoon і ракети Brimstone (які в теорії також можна використовувати як протикорабельну зброю ближнього радіусу дії), це дозволило відігнати подалі від наших берегів кораблі Чорноморського флоту РФ.

Але так як у відповідь рашисти почали наприклад відстрілювати "Калібри" безпосередньо біля берегів тимчасово окупованого Криму, то після Україні стала потрібна "загоризонтна зброя", яку б можна було застосовувати для війни на морі.

Застосування "катерів-камікадзе" 29 жовтня 2022 року для атаки на кораблі ЧФ РФ в тимчасово окупованому Севастополі та для удару по порту Новоросійська 18 листопада минулого року можна вважати вдалою "пробою пера", яка привернула увагу ЗМІ. Але от удар безпілотником з повітря по російському Туапсе 28 лютого цього року був не менш важливою подією, навіть якщо її "не помітили" медіа, бо це по суті крок вперед у протистоянні з Росією в Чорному морі.

Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Від Defense Express можемо додати ще такий акцент – відмінності між "катерами-камікадзе" та "Стрижем" з "бавовною" є як мінімум в плані "пост-ефекту", який може дати удар.

Якщо у випадку з "надводними безпілотниками" росіянам для захисту знадобились "всього лише" бонові загородження, поставлені в декілька рядів, то для захисту морських об’єктів від атак з повітря – розстановка додаткових засобів ППО, яких у росіян насправді не так вже й багато (як приклад, в тому ж порті Туапсе було помічено як мінімум один додатковий "Панцырь" на причалі).

З іншого боку, варто завжди пам’ятати про те, що технології "безпілотної війни" на морі ще лише напрацьовуються. Тому Сили оборони України можуть мати ще щось "в запасі", що приємно здивує світ та нас.

"Стриж" несе "бавовну" по тилам рашистів, зображення ілюстративне
Читайте також: В Києві помітили новий бронекатер "Гюрза", і він матиме особливе завдання на Дніпрі