xcounter
#

Чи зможуть наші катери-камікадзе після "обмежень на Starlink" ударити по кораблям з "Калібрами"

29017
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел

І що із себе насправді можуть представляти рашистські катери-камікадзе, які несуть потенційну загрозу портам України

Видання Naval News опублікувало блог OSINT-аналітика H I Sutton, який відстежує тенденції війни на морі. У цій публікації є такі тези.

Нещодавно компанія SpaceX заявила про обмеження на "військове" використання Starlink для України. Навіть якщо ці обмеження запрацюють в повну силу, це все рівно не завадить Україні провести нову атаку на кораблі ЧФ РФ за допомогою надводних "дронів-камікадзе". Але водночас можливості ситуативного реагування або ударів саме по рухомим цілям будуть обмежені.

Читайте також: Чи могла РФ отримати "катери-камікадзе" від Ірану, і що в них взагалі з "морськими дронами"

Бо наявність супутникового інтернету Starlink в складі "начинки" катерів-камікадзе давала можливість передавати "картинку" з оптико-електронних станцій буквально в режимі реального часу, і відповідно – міняти курс буквально під час бою, якщо це було потрібно.

Наприкінці вересня 2022 року Сили оборони України ймовірно намагались атакувати "катером-камікадзе" російський БДК проекту 775, ілюстративний рендер від H I Sutton

В свою чергу, РФ також хоче мати власні катери-камікадзе для війни на морі проти України, зокрема – для можливих атак на наші порти чи на судна, що рухатимуться "зерновим коридором". Перша "проба пера" відбулась 10 лютого 2023 року, під час ймовірної атаки на міст через Затоку в Одещині, результати якої однак залишились невідомими.

На думку H I Sutton, цей рашистський "виріб" є достатньо примітивним. До можливого місця атаки доставляється скоріш за все взагалі на буксирі в десантно-штурмових катерів типу "Раптор". Для управління самим катером-камікадзе може використовуватись радіо чи супутниковий зв’язок. Але не варто виключати варіант, що це "вундерваффе" може йти на ціль лише тільки за наперед заданими координатами.

Рашисти готуються до атаки за допомогою своїх катерів-камікадзе, ілюстративний рендер від H I Sutton

Від Defense Express зазначимо, що озвучена вище оцінка заслуговує на увагу, але деякий критичний аналіз все ж потрібен.

Почнімо з того, що все ж нема твердих даних саме про те, що на наших катерах-камікадзе використовується саме Starlink. Є лише припущення на цю тему, бо при аналізі зовнішнього вигляду наших протикорабельних дронів аналітики просто побачили "щось схоже на антену Starlink".

Ймовірно, саме так виглядає "начинка" наших "катерів-камікадзе", ілюстративне зображення з відкритих джерел

З іншої сторони, у відкритому доступі зараз починають циркулювати дані, що насправді SpaceX ніяк не обмежувала для ЗСУ можливість використовувати Starlink саме для управління дронами.

Мовляв, компанія заявила про "обмеження" лише для того, щоб не підпадати під експортний контроль "технологій подвійного призначення". І подібного роду заяви компанія Ілона Маска час від часу робить ще з березня 2022 року. Тому, щоб Starlink й далі міг давати зв’язок на дронах ЗСУ, потрібно начебто лише відповідним чином оформити "профіль користувача".

Наскільки все описане вище відповідає дійсності – цілком можливо, що буквально в наступні тижні покаже обстановка у Чорному морі.

Перші одиниці флоту "катерів-камікадзе" Сил оборони України, листопад 2022 року, зображення - United24
Читайте також: Чи можуть дрони-камікадзе послати вслід за "Москвою" всі кораблі росіян з "Калібрами"