xcounter
#

Чи можуть дрони-камікадзе послати вслід за "Москвою" всі кораблі росіян з "Калібрами"

Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел
33997

Або чи здатні малі безпілотні кораблі перемогти "класичний" надводний флот

Королівський інститут стратегічних досліджень (RUSI) присвятив свій черговий коментар історії із флотом катерів-камікадзе, які хоче розбудувати Україна для посилення ВМСУ.

Зокрема, автори RUSI зазначають, що набіг таких катерів-камікадзе на гавань тимчасово окупованого Севастополя 29 жовтня 2022 року для багатьох коментаторів дав підстави заявляти, що у військово-морському мистецтві "почалась нова ера". Яка означатиме зокрема "смерть" великих надводних кораблів як класу озброєнь, навіть якщо під час тієї атаки на загарбаний Севастополь жоден із рашистських "плавзасобів" втопити не вдалось. Але схоже, говорити про революцію у війні на морі завдяки нашим дронам говорити ще зарано.

Читайте також: Чим особливі вертольоти Sea King, які уже отримали ЗСУ від Великої Британії
Ймовірно, саме так виглядає "начинка" наших "катерів-камікадзе", ілюстративне зображення з відкритих джерел

На перший погляд, безпілотні катери-камікадзе в нашому виконанні – це зброя масова, а за рахунок цього й ефективна. Бо як же ще інакше ставитись до зброї, для виготовлення якої можна широко використовувати технології не тільки військового, але й "подвійного" призначення також – інфрачервоні датчики та оптико-електронні станції, силові установки та навіть приймачі інтернету від Starlink.

Звісно, були й до цього люди, які намагались виготовляти подібний рід зброї – наприклад, в 2017 році єменські хусити провели успішну атаку надводним дроном проти фрегата ВМС Саудівської Аравії. Але от саме зараз, у наших умовах ідея з флотом дронів-камікадзе "вистрілила". Та задала певний потенціал для розвитку: наприклад, комуністичний Китай уже опрацьовує ідею із "роєм" надводних безпілотних кораблів, які атакуватимуть флот противника.

Очевидно, що подібні речі опрацьовуватимуть і країни Заходу. Тим більш, що розвиток електронних технологій дозволяє покладати на все компактніші платформи все складніші бойові завдання, що вимагатимуть "каскадних" обчислень. Але, як далі попереджають експерти RUSI, головне – не захоплюватись просто "революційністю" чергової технології для ведення війни на морі.

Наприкінці вересня 2022 року Сили оборони України ймовірно намагались атакувати "катером-камікадзе" російський БДК проекту 775, ілюстративний рендер від H I Sutton

Наприклад, ще в далеких 1880-х роках теоретики ВМС Франції уже вважали, що невеликі катери-торпедоносці та підводні човни (які на той момент існували переважно у вигляді проектів та креслень) зможуть "поховати" клас великих надводних кораблів. Але цього не сталось. Хоча б тому, що з’явились ефективні засоби самооборони проти "москітного флоту".

Коли в 1960-х роках з’явився клас ракетних катерів, то теж були очікування, що тепер ракети "поставлять хрест" на великих надводних кораблях. Але ні, така спроба "революції" у військово-морському мистецтві хіба що дала новий виток розвитку саме для крупних кораблів, бо виявилось, що тепер флоти провідних країн світу мають великі надводні платформи для ракетних ударів по території противника.

Відповідно, як попереджає Королівський інститут стратегічних досліджень, перш ніж масштабувати історію з використанням надводних безпілотників, як в строю ВМС України так і для інших флотів, потрібно в першу чергу сформулювати чіткий перелік завдань для такого виду зброї. Сам RUSI пропонує "на вибір" завдання ведення протичовнової боротьби, несення патрульної служби або ж роль "хибних цілей" для берегової оборони противника.

Від Defense Express додамо, що в наших умовах до такого переліку завдань можна було б додати й забезпечення протидесантної оборони Чорноморського узбережжя України.

Перші одиниці флоту "катерів-камікадзе" Сил оборони України, листопад 2022 року, зображення - United24
Читайте також: США таки планують передати ВМСУ патрульні катери Mark VI, і це будуть нові замість вживаних